Двойна победа: Рьол с Ascona 400 печели легендарното рали Монте

...
Двойна победа: Рьол с Ascona 400 печели легендарното рали Монте
Коментари Харесай

Преди 40 години: Валтер Рьол печели световната титла с Opel Ascona 400

Двойна победа: Рьол с Ascona 400 печели именитото рали Монте Карло, последвано от купата при водачите в Световния рали шампионат
Юбилей: Най-добрият рали водач от своето потомство чества 75-ия си рожден ден на 7 март
Герой: Рьол е легенда в моторните спортове

Opel и рали надпреварите ги свързва дълга история. ADAC Opel e-Rally Cup, се заражда от именитите рали коли и водачи на Opel от 70-те и 80-те години. След триумфите с Kadett GT/E и Ascona A, връхната точка идва през сезон 1982, когато Валтер Рьол печели Световният рали шампионат с Opel Ascona 400, автомобил със задно предаване, изпреварвайки мощната конкуренция с коли със задвижване с четири колела. Въпреки изключителните инженерни достижения по това време, качествата на изключителният водач са основни, с цел да се сбъдне фантазията за купата. Сега, тъкмо 40 години след триумфите на Рьол с Opel Ascona 400, брилянтният водач със мощен темперамент ще отпразнува още един празник. На 7 март 2022 година Валтер Рьол – разказан в „ Историята на Opel Rally “ като „ стратег, войник и стоманен пълководец, обожаван от почитателите си и плашещ съперниците си “ – ще навърши 75 години!

Opel споделя: „ Поздравления, Валтер Рьол! “

70-те години: Opel и Рьол честват първите си триумфи

Роден в Регенсбург през 1947 година, Валтер Рьол обича спорта от ранна възраст: футбол, гребане, ски и на първо място автомобилните спортове. През 1973 година тогава 26-годишен той се състезава за Opel и дружно с Йохен Бергер тимът печели Европейския рали шампионат. Автомобилът с който се състезават и печелят купата е Opel Ascona A. През идната година Рьол печели първото рали от международно състезание. Талантливият млад водач и богатата на обичаи марка се разделят през 1977 година В този миг никой не подозира, че най-големият им взаимен състезателен успех занапред следва.

„ Мисия Монте Карло “: Победа в първия кръг на WRC

Валтер Рьол се завръща в Opel през 1982 година В този интервал Йохен Бергер е управител на екипа на отдела за моторни спортове на Opel. Пилотът Кристиан Гайстдьорфер също има решителен принос за триумфа на „ Мисия Монте Карло “. С Opel Ascona 400 екипажът на основния инженер Карл-Хайнц Голдщайн проектира рали автомобил, който по това време се счита за една от най-надеждните машини. Автомобилът със задно предаване с мощ до 191 kW/260 к.с. (повече информация за автомобила в края на текста) е съвършено надъхан за водача Рьол, с цел да потвърди уменията си против Audi Quattro със задвижване на всички колела на 50-то издание на рали Монте Карло.

В биографията на Рьол „ Aufschrieb “ Голдщайн разказва по какъв начин комбинацията от потвърден автомобил и съдбоносен и умел водач е в цялостен синхрон. „ Преди последната вечер той имаше преднина от единствено 31 секунди пред Хану (Микола/Ауди). Тогава Валтър избра Col de Madonne като точка. Тази нощ той предприе всички опасности и подкара Мадона на абсолютния предел. Това разруши бойния дух на Хану. Рьол печели именитото съревнование за повторно, за първи път с Opel. Перфектно начало на сезон 1982.

Рали Кот д`Ивоар: Напрегнат двубой до края

Световното рали състезание през 1982 година се трансформира в същински театър и се помни и до през днешния ден от мнозина. Оспорваният дуел е сред Рьол с автомобил Opel Ascona 400 и Мишел Мутон с Audi Quattro. Рали колите със задвижване на четирите колела имат преимущество при сняг, трошляк и насипни настилки, само че Рьол, който е пълководец със стоманени нерви, изчаква най-подходящите моменти, с цел да завоюва точки със своя Opel.

Търпението и тактиката се изплащат. Предпоследният кръг от шампионата, 5000-километровото рали Кот д`Ивоар е уверено за международната купа при водачите. Opel Ascona 400 се пердставя чудесно за разлика от съперниците. Както Клаус Булман разяснява в „ Историята на Opel Rally “: „ Резултатът от този международен шампионат е обективен. Opel означи две, Audi седем победи в международното състезание. Но до момента в който Микола и Мутон постоянно се проваляха зрелищно, Рьол сподели качества на пълководец. Неговият връх печелейки отлични позиции е неповторим в историята на спорта и заслужава най-високо самопризнание. Със сигурност триумфът се дължи на един необикновен водач, само че сигурно и на достолепията на положителния тим и Opel Ascona 400, може би най-надеждната рали кола на своята епоха! ” С тази неповторима композиция Opel и Рьол/Гайстдьорфер сполучливо се постановат против съперниците автомолили със задвижване на всички колела и обезпечават купата на Световното състезание при водачите с непобедимите 109 точки.

Ясно, малко и тъкмо: Героят зад кормилото Валтер Рьол

Рьол е прочут със своя перфекционизъм и акуратност. Той се стремеше да потвърди, че е най-хубавият рали водач в света – с всяка кола. За разлика от другите, той оставаше в рали колата си до последно, разучавайки бележките за трасето на идващия стадий от надпреварата. Като водач, Валтер Рьол е боготворен от почитателите на моторните спортове по целия свят. Като праволинеен състезател, без боязън да изрази мнението си, той се радва на най-високо почитание от последователите си. Може би най-точно изложение за именития водач е написаното в английското списание “Motor Sport ” през 2002 година от някогашния водач на рали и шеф на моторните спортове в British Leyland, Джон Девънпорт. Той показва Рьол по следния метод: “Много специфична комбинация от величествен гений, непреклонен фокус и брутална почтеност. ” Поздравления за 75 години, Валтер Рьорл!

1982 Световен рали шампионат OpelAscona 400 Група 4

Корпус: Модел с две порти
Двигател: Четирицилиндров бензинов, 95 мм отвор, 85 мм ход, 2420 cc работен размер, двойни горни разпределителни вала, алуминиева цилиндрова глава, 16 клапана, два двойни карбуратора Weber, Електронно запалване на Bosch, изсъхнал картер
Производителност: До 191 kW/260 к.с. при 7000 об/мин, макс. въртящ миг 280 Nm при 5 500 мин
Трансмисия: 5-степенна скоростна кутия Getrag, еднодисков съединител, диференциал с лимитирано превъртане, 3.18:1-5.3:1
Макс. скорост: до 225 км/ч (в взаимозависимост от крайното задвижване)
Предно окачване: двоен носач, винтови пружини, стабилизатор, газови амортисьори Bilstein
Задно окачване: 5-линкова ос, винтови пружини, Газови амортисьори Bilstein
Спирачна система: двоен кръг с вентилирани дискове, диаметър на диска начело 290 мм, откъм гърба 278 мм, хидравлична ръчна спирачка
Кормилно ръководство: зъбна рейка и пиньон
Джанти: 15 ” лети джанти на Opel; Гуми Michelin с широчина 5-10 ” според от изискванията
Електрическа система: 12 V с високопроизводителен генератор
Вътрешност: седалки Recaro, шест точкови защитни колани, пожарогасител, защитен контейнер за гориво в багажника
Тегло: почти 1050 кг, без екипажа

*Източник: www.opel.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР