Двойка стратегически бомбардировачи B-52 на ВВС на САЩ в понеделник

...
Двойка стратегически бомбардировачи B-52 на ВВС на САЩ в понеделник
Коментари Харесай

В знак на подкрепа стратегически B-52 на САЩ прелетяха над Балканите

Двойка стратегически бомбардировачи B-52 на Военновъздушни сили на Съединени американски щати в понеделник прелетяха ниско над хърватския курорт Дубровник и три други държави-членки на НАТО в района в символ на поддръжка на фона на съветската експанзия в Украйна, оповестява АП.

Освен оградения със стени хърватски туристически курорт Дубровник, самолетът прелетя над държавната централа в Скопие, Северна Македония, централния площад Скендербег в албанската столица Тирана и нагоре по адриатическото крайбрежие на Черна гора.

На Балканите и Адриатика в последно време се следи засилена военна, разследваща и пропагандна интензивност на Москва , която счита района за собствен стратегически интерес заради достъпа до Средиземно море.

" Целта на всяко прехвръкване е да показва уговорката и увереността на Съединени американски щати към съдружниците и сътрудниците от НАТО, ситуирани в Югоизточна Европа ", се споделя в изказване на Военновъздушните сили на Съединени американски щати. " Освен това, това ще даде на жителите опция да вършат фотоси, видеоклипове и да се любуват на самолета, летящ над тях. "

Тълпи се събраха на площадите в Скопие и Тирана , а туристите следиха в Дубровник и Черна гора по какъв начин гигантските бомбардировачи прелитат над тях. Някои зяпачи развяваха американски флагове.

Северна Македония беше последната страна, която се причисли към НАТО през 2020 година, а Черна гора го направи през 2017 година, макар мощната опозиция от Русия.

Началникът на щаба на армията на Северна Македония подполковник Йован Азмановски сподели пред телевизионния оператор Kanal 5, че полетите на бомбардировачите са алегорично доказателство, че " небето ни е безвредно ".

" Хората в Северна Македония съумяха да видят полети на два стратегически бомбардировача B52 на USAF над Скопие, които показват нашето участие в НАТО и сигурността и сигурността на нашето и небето на целия алианс. Небето ни е безвредно и участието ни (в НАТО) е повече от очевидно ", сподели Азмановски.

В Тирана началник-щабът на албанската войска Арбен Кингджи сподели, че " очевидци сме на стратегическа военна проява ". " Нашите стратегически сътрудници са ръка за ръка с нас, това е обръщение за единение ", сподели той на площада, където се събраха хората.

B-52 Stratofortress са към 23-та бомбардировъчна ескадрила , настояща сега от RAF Fairford, Обединеното кралств о.

От 2018 година насам Съединени американски щати са направили повече от 200 полета на Bomber Task Force със съдружници и сътрудници.

Съвсем неотдавна това включваше полети на B-1B Lancer над северните, балтийските и черноморските райони през май , както и прехвръкване на Air Policing над Северна Македония през юни. През юни Stratofortress направиха полети над Северния ледовит океан , а по-късно взеха присъединяване в BALTOPS, най-голямото годишно обучение в Балтийско море.

В Балтийско море военният кораб-амфибия USS Kearsarge - най-големият боен транспортен съд, посещавал в миналото Литва - беше публично посрещнат в понеделник . Страната граничи с друга членка на НАТО Полша и с Беларус, съдружник на Москва.

В понеделник задачата на въздушната полиция на НАТО в Литва заяви, че самолети са изхвърчали четири пъти предходната седмица, с цел да разпознават и ескортират съветски военни самолети , които са нарушили разпоредбите на интернационалното въздушно пространство.
 Британските Военновъздушни сили приветстваха бомбардировачите Б-52 на Съединени американски щати в Европа
Британските Военновъздушни сили приветстваха бомбардировачите Б-52 на Съединени американски щати в Европа

Пристигането не е обвързвано с напрежението на границата с Украйна, само че пазят груповата сигурност и суверенитет
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР