Двойка намибийски гепарди бяха пуснати на свобода сред природата в

...
Двойка намибийски гепарди бяха пуснати на свобода сред природата в
Коментари Харесай

След 70 години отново има свободни гепарди в Индия

Двойка намибийски гепарди бяха пуснати на независимост измежду природата в Индия. Това е част от план за възобновяване на популацията на тези диви котки, изчезнала преди повече от 70 години в страната, заяви министърът на околната среда Бхупендер Ядав.

" И двата гепарда са добре ", написа в Туитър министърът, откакто животните бяха пуснати на независимост в Национален парк Куно в централата част на Индия след няколко месеца адаптация, предава Българска телеграфна агенция.

Гепардите Обаан и Аша са първите, пуснати измежду природата, от общо осем, пристигнали през септември предходната година от Намибия след решението на Върховния съд на Индия от 2020 година за пробно възобновяване на популацията.

Властите се надяват, че откакто бъдат пуснати на независимост, гепардите ще се размножат и в границите на 10 години популацията ще наброява стотина диви котки.

Това е първото междуконтинентално преселване на гепардите, най-бързите животни на планетата.

Националният парк Куно бе определен за настаняване на гепардите от Африка. Те са от друг подвид от обитавалите Индия азиатски гепарди, оповестени за липсващ тип през 1952 година

Гепардът е разгласен за уязвим скотски тип от Международния съюз за запазване на природата. Смята се, че на независимост през днешния ден живеят към 7000 екземпляра, главно в африканската савана.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР