Дворецът на граф Алмавива край Севиля, Испания. Действието се развива

...
Дворецът на граф Алмавива край Севиля, Испания. Действието се развива
Коментари Харесай

Сватбата на Фигаро: Операта, която възмути аристокрацията

Дворецът на граф Алмавива край Севиля, Испания. Действието се развива през 1780 г.  Графът е дал една стая на своя прислужник Фигаро по случай идната му женитба със Сузана, камериерката на графинята. Фигаро и Сузана мечтаят за своето благополучие. Но насладата на девойката бива смутена от непрестанните ухажвания на рубрика. Тя споделя опасенията си със своя обичан Фигаро. А графът наподобява неслучайно им е определил тази хубава стая... Вероятно има намерение да се възползва от остарялото феодално право на " стопанин на първата брачна нощ ", защото се намира директно до неговите палати. Това стряска Фигаро и той взема решение да се бори за своята фамилна чест. Двамата млади стремително се залавят с подготовката за сватбата си. Те обаче имат и неприятели, които търсят отплата.

Вероятно никоя друга опера не е толкоз тясно обвързвана с един дом, както " Сватбата на Фигаро " в Глиндеборн, Англия. 

Комична, само че и в същото време пронизана от болежка и горест, тази надълбоко амбивалентна история, която ще откриете като част от разнообразните продукции на е опера-буфа в италиански жанр по либретото на Лоренцо да Понте, приключена за по-малко от пет месеца. На 1 май 1786 в Бургтеатър във Виена тя прави своя дебют.

Операта на Моцарт е откриващата режисура на фестивала в Глиндеборн през 1934 година А постановката на Майкъл Грандейдж е седмата, която бива сложена в първокласната атмосфера от 60-те години на предишния век. Под управлението на " идеалния темпоритъм " на Робин Тичати, младежкият състав, който влиза в основните функции " няма едва звено " и " наподобява превъзходно " на сцената.

Всъщност историята на написването на операта " Сватбата на Фигаро " е много забавна и показателна.

" Към мене са се обръщали разнообразни композитори с молба да им напиша либретото. Но по това време във Виена имаше единствено двама, които заслужаваха внимание — Мартини, обичан композитор на император Йосиф, прекалено много покровителстван от него, и Волфганг Моцарт, с който имах опция да се срещна в дома на барон Веплар, негов огромен другар и обожател. Независимо от това, че Моцарт обладава максимален гений спрямо който и да е композитор от предишното, сегашното и бъдещето, на него не му се удаваше да прояви във Виена своя възвишен талант заради спънки, създавани с враговете му… Аз се насочих към поменатия Моцарт и го попитах не желае ли да напише музика върху една от моите драми ", споделя създателят на либретото на " Сватбата на Фигаро "  Лоренцо да Понте.

Музиката на " Сватбата на Фигаро " става едно от най-високите постижения на оперното творчество през XVIII в. При написването ѝ Моцарт употребява най-хубавите черти от италианската опера-сериа и опера-буфо, само че вмъква и смели нововъведения.

Написана по време на гражданска война, тематиката на операта - за прислужниците, които се надигат и надхитряват господарите си , възмущава аристокрацията. Това довежда до възбрана на пиесата в доста градове, в това число и във Виена.

За да получи позволение от императора да употребява толкоз спорна тематика за нова опера, либретистът Да Понте би трябвало да лиши пиесата от най-провокативните послания, като размени тирадата на Фигаро от IV деяние за благородниците, с дрънканица против непостоянството на дамите.

Плановете са счетени за допустими и Моцарт се захваща за работа, като приключва музиката единствено за шест седмици, изхождайки от една общочовешка основа - съумява да пресъздаде възприятията на героите, без значение от какво съсловие са те, няма опълчване между аристократи и прислужници.

Моцарт приключва творението си единствено за пет месеца и операта е подготвена през април 1786 г.  Премиерата във Виена, състояла се през 1786 година под диригентството на самия Моцарт, е сполучлива, само че известността на операта скача неимоверно след премиерата ѝ в Прага, няколко месеца по-късно. 

И до през днешния ден " Фигаро " е измежду десетте най-често изпълнявани опери в света.

Дори Чайковски толкоз високо оценил този шедьовър на Моцарт, че написал първото либрето на съветски език, пригодено за осъществяване.

В България операта е изпълнена за първи път през 1911 година

Открий магията на изкуството с Marquee TV!
Marquee TV –, е богата и разнообразна библиотека със наличие. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно наличие, което включва разнообразни изкуства – спектакъл, балет, опера, класическа и съвременна музика, документални филми и още доста други. Предлага елементарен достъп до световноизвестни продукции, извънредно наличие и специфични оферти, които не могат да бъдат открити в други платформи в България.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР