Движим се изключително добре по отношение на броя на пожелалите

...
Движим се изключително добре по отношение на броя на пожелалите
Коментари Харесай

Проф. Красимир Гигов каза какво се случва с първите ваксинирани с К-19

Движим се извънредно добре във връзка с броя на поискалите да се имунизират, само че имунизациите не са задоволителни сега. Това сподели пред БНР проф. Красимир Гигов, началник на Националния имунизационен щаб.

Той посочи, че още в първата седмица на януари се чакат нови 25 хиляди дози от имунизацията на "Пфайзер " и "Бионтех ". "Към момента Европейска комисия дефинира коя страна какви количества ваксини ще получи ", посочи проф. Гигов.

Той беше безапелационен, че не са позволени пропуски или нарушавания на организацията по имунизационната акция. Изключително добре е проведена, увери той.

"Първа фаза за имунизиране е към 220 хиляди души, това са медицински лица, само че не всички от тях ще имат потребност да се имунизират.

Постепенно към тях ще се включват и хора от втора и трета фаза, с цел да върви по едно и също време имунизирането на по-голям брой искащи хора ", изясни ръководителят на Националния имунизационен щаб и акцентира, че не е напълно вярна информацията, че 2/3 от медицинските лица не желаят да се ваксинират.

По думите му огромна част от медиците желаят да се имунизират. Той съобщи, че не приема отрицателните мнения във връзка с лекарите.

Първата доза на имунизацията се понася доста добре от ваксинираните хора, няма странични реакции, заяви проф. Гигов.

"Само един 53-годишен мъж има леко зачервяване към мястото на слагане на имунизацията. Описаните в листовката странични реакции не се следят ".

Професорът изясни, че имунизираните хора стават невъзприемчиви за болестта и в организмът им не могат да се развъждат вирусите, тъй че те да станат източник на болест.

"Когато се имунизират огромна част от обществото, даже да е 30-40%, веригата на заразяване се прекъсва. Спазвайки останалите противоепидемични правила, ще реализираме положителни резултати, даже да не са имунизирани 70%, колкото е належащо за колективен имунитет ", уточни той.

Проф. Гигов съобщи изрично, че най-важно е хората да се убедят, че имунизациите са единственото средство против ковид. Усилия на всички страни по света е да бъде имунизирана огромна част от популацията, с цел да се прекъсне веригата на болестта.

Според него имунизация на преболедували хора няма да им навреди, само че е добре да изчакат 2-3- месеца, тъй като са построили антитела, а имунизациите в този момент са незадоволителни като численост.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР