Движението за права и свободи (ДПС) и партията на Слави

...
Движението за права и свободи (ДПС) и партията на Слави
Коментари Харесай

ДПС и Има такъв народ внесоха проект за създаване на комисия Буджака

Движението за права и свободи (ДПС) и партията на Слави Трифонов "Има подобен народ " (ИТН) са внесли взаимно искане за основаване на анкетна комисия за определяне на обстоятелства и условия, свързани с дейностите на способените органи на полуостров Буджака край Созопол. Това излиза наяве от страницата на Народното събрание.

В същото време ГЕРБ, които бяха внесли план за основаване на същата комисия, са го изтеглили от деловодството на Народното събрание.

Темата за Буджака беше препоръчана от Движение за права и свободи като реакция против основаването на комисия за Росенец по предложение на "Демократична България ". Анкетната комисия за Росенец, ревизира обстоятелствата и събитията към парцела, обвързван с почетния ръководител на придвижването Ахмед Доган. В края на месец юли, когато комисията беше гласувана от Народното събрание, от Движение за права и свободи желаеха същото звено да се занимава и с парцелите на Буджака. В местността край Созопол се намира вилата на предприемача и издател на "Дневник " и "Капитал " Иво Прокопиев.

Предложението на Движение за права и свободи беше отхвърлено от депутатите с аргумента че ще се "разводни комисията ". Политически сили тогава оповестиха, че ще гласоподават "за ", в случай че Движение за права и свободи направи предложение за обособена комисия.

Впоследствие придвижването организираше съвещания с обособените парламентарни групи, само че никоя от тях не се подписа под настояването. Според правилника на Народното събрание предложение за комисия могат да създадат минимум 48 народни представители, с които Движение за права и свободи не разполага. Дни по-късно ГЕРБ, чиято парламентарна група е задоволително огромна, внесоха сами настояването за съставяне на комисия "Буджака ". Гласуването й от пленарна зала е вписано в дневния ред на депутатите за тази седмица.

Без предизвестие в първия пленарен ден за тази седмица се оказва, че от ГЕРБ са изтеглили предлагането си от деловодството, а Движение за права и свободи и Има Такъв Народ са внесли тяхно. Действията и на ГЕРБ, и на Движение за права и свободи и "Има подобен народ " не са съобщавани пред медиите.

Пред Свободна Европа ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова сподели, че повода за изтеглянето "са голословните догатки, че Движение за права и свободи желаят нещо, а ГЕРБ го извършват ". " ГЕРБ внесе такова предложение, защото разполага с повече от 48 депутати. В резултат започнаха всевъзможни тълкования, че има сделка за общи дейности сред ГЕРБ и Движение за права и свободи ", добави Атанасова. По думите й, откакто в деловодството на Народното събрание се е появил общ план за същата комисия на Има Такъв Народ и Движение за права и свободи, ГЕРБ са решили да отдръпват своя, с цел да "разсеем всички подозрения за синхрон сред нас и Движението за права и свободи ".

Заместник-председателят на Народното събрание Виктория Василева (ИТН) разяснява от своя страна, че дейностите на "Има подобен народ " са съветвани с "Демократична България ". "Казаха ни, че нямат нищо срещу ", добави тя и отхвърли повече мнения.

От "Демократична България " потвърдиха, че са декларирали пред сътрудниците си, че ще гласоподават в пленарна зала за комисия "Буджака ", само че единствено при положение, че има импортирано сходно предложение.

"Казахме, че ще подкрепим основаването на тази комисия, тъй като желаеме да разобличим пропагандната димка, с която прокуратурата, медиите на Пеевски, а също и Движение за права и свободи, ГЕРБ пробват да размият тематиката за "Росенец ". Инициирането, обаче на такава комисия, дружно с Движение за права и свободи, за мен е обслужване на този опит да се подмени тематиката "Росенец ", сподели съпредседателят на Демократична България Христо Иванов./svobodnaevropa.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР