Движението през тунел Железница“ на магистрала Струма“ ще бъде пуснато

...
Движението през тунел Железница“ на магистрала Струма“ ще бъде пуснато
Коментари Харесай

С церемония днес пускат движението през тунел „Железница“ на магистрала „Струма“

Движението през тунел „ Железница “ на автомагистрала „ Струма “ ще бъде пуснато през днешния ден. Съоръжението е с дължина към 2 км и е най-дългият пътен тунел , изграждан до момента у нас. Заедно с правите, преди и след него, в употреба се вкарват 5 км автомагистрален път , оповестиха от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ).

Откриването на оборудването ще стане с гала, която ще стартира в 16:30 часа през днешния ден, при Южния портал. Очаква се да участват ръководителят на Народното събрание Росен Желязков , министър-председателят акад. Николай Денков , министрите на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков и на превоза и известията Георги Гвоздейков , както и още доста публични лица.

Движението по 5-километровия сектор през тунел „ Железница “ ще бъде пуснато след церемонията , към 18:00 часа.

Тунелът е с две обособени тръби за придвижване. Дължината на всяка е към 2 км. Съоръжението е с всички системи за сигурност, енергоефективно осветяване, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, умна система за ръководство на трафика, спешни SOS кабини, електронна система за надзор на достъпа и т. н. Между тръбите има четири напречни връзки за пешеходци и още две за коли, по които ще могат да минават коли за спешна помощ, пожарни и други профилирани машини. В случай на пътен случай или затваряне на една от тръбите те ще се употребяват за безвредно извеждане на пасажерите . Изграден е и обслужващ път при южния портал на тунела откъм Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, подпорна стена и други

Тунелът е построен по нов австрийски способ . На денонощие са прокопавани към метър и половина във всяка тръба и незабавно по-късно е изграждана първичната обшивка на оборудването с крепежни детайли, пръскан бетон и анкери. При строителството му са вградени и четири икони на Св. „ Иван Рилски “ , каквито са традициите в тунелното строителство. Изображенията на светеца са сложени първоначално и в края на двете тръби на оборудването. В момента светите изображения не са забележими, защото са покрити при построяването на вторичната обшивка на оборудването. Поверието при вграждането на иконите е, че те пазят служащите при строителството на обекта, а по-късно и всички пътуващи, показват от пътната организация. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР