Движението, хубавата храна и спокойният живот са най-често посочваните предпоставки

...
Движението, хубавата храна и спокойният живот са най-често посочваните предпоставки
Коментари Харесай

 325 са столетниците у нас – ето каква е тайната им за дълъг живот 



Движението, хубавата храна и спокойният живот са най-често посочваните предпоставки за дълъг живот от столетниците в България. У нас има 325 души, достигнали 100-годишна възраст, от тях 242 са дамите, а 83-ма са мъжете, демонстрират данните на Национален статистически институт към 31 декември 2021 година В градовете живеят 222-ма от дълголетниците, а в селата двойно по-малко – 103-ма. Значително повече – 4958 са хората на достолепната възраст сред 95 и 99 години, демонстрират още данните.

В област Благоевград да вземем за пример има 13 столетници, от които седем дами и шестима мъже. В регионалния град има петима души на и над 100-годишна възраст, а в селата са осем. В област Бургас има осем дами над 100 години, а хората сред 95 и 99 години са 242-ма, като още веднъж доминират дамите – 176. На територията на община Варна живеят 10 столетници. Най-възрастният от тях е на 103 години. В област Велико Търново столетниците са 11, от които седем са дами, а четирима – мъже. В три от общините – Елена, Стражица и Полски Тръмбеш, хора, навършили столетие, не са регистрирани,пише ретро бг.

Единствената столетница във Видинско е баба Мария Костова от село Войница. Преди три месеца тя отпразнува своята 100-годишнина в положително здраве и мощен дух за живот измежду своите родственици и другари. Споделя, че тайната на дългия ѝ живот е в придвижването и положителната храна. Баба Мария е израснала в оскъдно семейство, само че без значение от това е имала щастливо детство. Категорична е, че е достигнала до тази възраст, тъй като „ доста е работила на двора, движела се е и се е хранела здравословно “. Споделя, че през днешния ден повече ѝ се спи, само че не пропуща разходка на открито и утринна закуска с попара. Възрастната жена обича да хапва всичко, което може да отгледа в градината си, само че яде също месо и риба. По празник пийва и по чашка алено вино, разредено с лимонада. Баба Мария има вяра в Бог, само че не и на поповете, поради което не върви постоянно в черква.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР