Движение Да, България, ДСБ, Зелените, БЗНС, ДЕОС излязоха днес с

...
Движение Да, България, ДСБ, Зелените, БЗНС, ДЕОС излязоха днес с
Коментари Харесай

Пет десни партии: Банката за развитие се превръща в банка на олигархията

Движение ”Да, България ”, ДСБ, ”Зелените ”, Български земеделски народен съюз, ДЕОС излязоха през днешния ден с декларация, в която показват своите възражения против управлението на Банката за развиване. В документа те акцентират, че ГЕРБ са назначили Стоян Мавродиев благодарение на Българска народна банка, откакто той се провалил като началник на Комисията за финансов контрол. От това е последвало и смяна на устава, които разрешават да се обслужват ползите на висопоставени политици и едри предприемачи по неразбираеми условия и критерии. Затова петте партии упорстват да бъдат изменени както управлението, по този начин и устава на банката.

Вижте цялостния текст на декларацията:

" След като ГЕРБ с безмълвната помощ на Българска народна банка назначиха Стоян Мавродиев за шеф на Българска банка за развиване (ББР) – последва и разумното развиване – промени в устава на банката, които разрешават финансиране на свързани лица и политици в изключително огромни размери. Нищо не остана от декларирания от принципала на банката Емил Караниколов фокус върху дребни и междинни предприятия.

- Въведен е нов правилник, допускащ пищно финансиране с държавни пари

- Държавната банката ще има едноличен началник – проваленият началник на КФН Стоян Мавродиев – пропуснал пирамидата КТБ. Припомняме, че тихомълком и по неразбираеми критерии Българска народна банка го лицензира, макар неговата спорна история и липса на банков опит.

- Ще се отпускат заеми до 150 млн. лева – вместо заеми за дребни и междинни предприятия, където нормално сумите на заемите са под 1 млн. лв..

- Държавната банка – финансирана от нашите пари, към този момент си разрешава да финансира политици като Георги Гергов и сходни корпулентни кредитоискатели

Всички тези промени в устава водят до главен извод – ББР ще финансира високопоставени политици и едри предприемачи по неразбираеми критерии и под едноличното управление на Мавродиев. Осъзнавайки този риск, преди месец призовахме Министерския съвет да отдръпна кандидатурата на Мавродиев за началник на тази банка и няколко пъти настоявахме виновният регулатор Българска народна банка да упражни пълномощията си по закон и да не издаде лиценз за банкер на Стоян Мавродиев. За страдание нашите паники се сбъдват и парите на данъкоплатците са под риск, под риск е и банковата система. На този декор звучат кухо думите на ръководителя на Асоциацията на комерсиалните банки Петър Андронов, че " банковата система се намира в чудесно положение ".

Точно коя българска банкова система кандидатства да влезе в Единния европейски банков контрол или пък в еврозоната? С кое свое деяние Българска народна банка и държавното управление на ГЕРБ ни доближават към клуба на развитите европейски страни? Може би с Мавродиев като банкер и с Гергов като дебитор? Как ГЕРБ и финансовият министър Горанов опазиха парите на данъкоплатците, вложени в капитала на ББР, и гарантиращи пасивите на държавната банка, чиито активи се влагат в корпулентни олигарси?

Настояваме незабавно да се промени управителният съвет на ББР, както и нейният правилник - тъй че банката да работи за българските бизнесмени. Тази банка би трябвало да дава заеми най-много до 1 млн. лева на един бизнес, както и да дава кредитни линии и гаранции на другите банки за финансиране на дребни и междинни предприятия. При прецизно съблюдаване на възбрана за финансиране на бизнеси на свързани с лица, заемащи управителни или изборни длъжности в партии, държавно управление, регионални управи, общини или държавни организации и регулатори.

Настояваме в устава на ББР да бъде анулирана признатата смяна за въвеждане на нова функционалност - основен изпълнителен шеф, и да остане досегашното условие за до трима равнопоставени изпълнителни членове. Изключителните пълномощия, написани на основния изпълнителен шеф, изключително в случай че тази служба заеме провалилият се с КТБ някогашен ръководител на КФН Стоян Мавродиев, ще отстраняват опциите за заслужено кредитиране на дребния и междинния бизнес в България. "
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР