Двигател на икономическия растеж в България трябва да бъдат секторите

...
Двигател на икономическия растеж в България трябва да бъдат секторите
Коментари Харесай

Румен Радев: Двигател на икономическия растеж трябва да са секторите с висока добавена стойност

Двигател на икономическия напредък в България би трябвало да бъдат секторите с висока добавена стойност.

Това съобщи президентът Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш... към профила по време на среща с представители на Световната банка, оповестиха от прессекретариата на президентството.

На срещата президентът прикани интернационалната финансова институция да поддържа със своята експертиза напъните на страната да трансформира своята стопанска система.

По думите му изострящите се демографски проблеми и енергоемкостта на българската стопанска система постановат търсенето на качествена смяна и развиване точно на икономическите браншове, употребяващи висока професионална експертиза и високотехнологични производства.

„ През последните години страната ни непроменяемо регистрира постоянни макроикономически индикатори – стопански растеж, намаляваща безработица, и те би трябвало да бъдат употребявани за постигането на действителна смяна в всекидневието на хората и повишение на тяхното богатство “, съобщи още президентът.

Румен Радев акцентира, че най-важното е да се основат привлекателни условия и високоплатени работни места за младежите, тъй че те да избират да остават тук.

България може да се утвърди и като страна с центрове за логистична поддръжка и ремонт на авиационна техника от гражданската авиация, уточни президентът.

Страната ни разполага с доста висококвалифицирани фрагменти в региона на авиацията и с висши учебни заведения, които образоват експерти.

Президентът Радев срещна представителите на Световната банка и с самодейността за основаването у нас на интернационален институт за стабилно развиване с теоретичен център, в който да бъде построен ускорител на нуклеарни частици с технология от ЦЕРН.

Президентът още веднъж удостовери нуждата от изчерпателен метод към Западните Балкани, в който с изключение на за транспортна и енергийна съгласуваност, да се работи и за по-тясна интеграция в областта на науката и образованието.

Представителите на Световната банка показаха готовността си да дават своята експертиза по показаните от българския държавен глава планове. Те откроиха и ролята на България като фактор на непоклатимост и за задълбочаване на районната интеграция в Югоизточна Европа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР