Двете враждуващи в Судан фракции са се съгласили на 72-часово

...
Двете враждуващи в Судан фракции са се съгласили на 72-часово
Коментари Харесай

В Судан обявиха временно спиране на огъня

Двете враждуващи в Судан фракции са се съгласили на 72-часово преустановяване на огъня, разгласи държавният секретар на Съединените щати.

Сделката влезе в действие в среднощ. Антъни Блинкен посочи, че съглашението е било реализирано след 48-часови договаряния сред армията и паравоенните " Сили за бърза поддръжка ". Това е най-малко третото оповестено преустановяване на огъня след експлоадирането на насилието този месец, само че нито едно от тях не се е запазило.

От началото на сраженията на 15-ти април са убити минимум 400 души. От началото на насилието на жителите на столицата Хартум е подредено да останат в къщи, а запасите от храна и вода са на изчерпване. Редица страни не престават да изтеглят своите жители и дипломати. Междувременно, Вашингтон изрази съществено безпокойствие от допустимо наличие на съветската частна военна компания " Вагнер " в Судан.

" Наистина сме надълбоко обезпокоени от ангажираността на групировката на Пригожин, групировката Вагнер в Судан. Тя се намира в толкоз доста разнообразни страни и в Африка е детайл, който, когато е зает, просто носи със себе си повече гибел и опустошения. И е доста значимо да не ставаме очевидци на по-нататъшното ѝ ангажиране в Судан. Знам, че редица страни са доста загрижени за това ", уточни държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР