Двете страни на воюващите в Судан ще обсъждат само хуманитарно

...
Двете страни на воюващите в Судан ще обсъждат само хуманитарно
Коментари Харесай

Сражения в Хартум, въпреки преговорите на неутрална територия

Двете страни на воюващите в Судан ще разискват единствено филантропично помирение, само че няма да договарят за преустановяване на войната.

И през днешния ден не престават сраженията в южната част на Хартум, до момента в който пратеници на враждуващите страни в Судан бяха в Саудитска Арабия за диалози, оповестява Българска телеграфна агенция. Преговорите бяха наложени от интернационалните медиатори, които се надяват да сложат завършек на триседмичния спор, предизвикал стотици жертви и всеобщо изселване.

Инициативата на Съединени американски щати и Саудитска Арабия е първият сериозен опит за преустановяване на сраженията сред суданската войска и паравоенните Сили за бърза поддръжка, които трансфораха елементи от суданската столица Хартум във военни зони и провалиха подкрепяния от интернационалната общественост проект за въвеждане на гражданско ръководство след траяли години наред безредици и въстания в страната.

В сраженията от средата на април насам бяха убити стотици хора и хиляди други бяха ранени, прекратени бяха доставките на филантропична помощ и 100 000 души избягаха в чужбина.

Хиляди бежанци се пробват да изоставен Порт Судан с лодки към Саудитска Арабия, като заплащат за скъпи самолетни билети през единственото функциониращо летище в страната или употребяват евакуационни полети.

Докато медиаторите се пробват да реализират мир и двете страни дадоха да се разбере, че ще разискват единствено филантропично помирение, само че няма да договарят за преустановяване на войната.

Ръководителят на Силите за бърза поддръжка военачалник Мохамед Хамдан Дагало удостовери наличието на своята паравоенна група на диалозите и сподели, че се надява те да реализират плануванаъа си цел - да обезпечат безвредно прекосяване за цивилни жители. Той обаче даде обещание да залови или убие командващия постоянната суданска войска военачалник Абдел Фатах ал Бурхан.

Конфликтът стартира на 15 април след неуспеха на подкрепяния от интернационалната общественост проект за преход към народна власт в Судан. Западните сили поддържаха прехода към гражданско ръководство в страна, която се намира на стратегически кръстопът сред Египет, Саудитска Арабия, Етиопия и нестабилния африкански район Сахел.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР