Двете скандинавски страни направиха първите формални стъпки за влизане в

...
Двете скандинавски страни направиха първите формални стъпки за влизане в
Коментари Харесай

Ердоган минира пътя на Швеция и Финландия към НАТО

Двете скандинавски страни направиха първите официални стъпки за влизане в НАТО Това е една от най-големите промени в архитектура за сигурност на Европа от десетилетия Съпротивата на Ердоган евентуално преследва главно вътрешнополитически цели
В дните, когато войната в Украйна очевидно мина от " горещата " към " окопната " си фаза, Финландия и Швеция взеха решение да подхващат, слягайки точка на десетилетна политика на военна необвързаност. В сряда посланиците на двете балтийски страни в Северноатланитческия алианс публично внесоха молбите на своите държавни управления за присъединение към западния защитителен съюз.

Решението на неутралните по времето на Студената война държавни управления в Стокхолм и Хелзинки да се причислят към НАТО е от десетилетия насам. И то освен поради обстоятелството, че Финландия споделя към 1300 км сухоземна граница с Русия, намираща се в непосредствена непосредственост до втория по величина съветски град Санкт Петербург.

Подобна стъпка ще има освен за Балтийския район, само че и за салдото на силите в Арктическия район, чиито запаси евентуално ще стават все по-достъпни вследствие на световното стопляне. Също по този начин, откакто, двете богати скандинавски страни ще са освен потребители, само че снабдители на сигурност. От десетилетия те независимо приготвят изцяло съвместими с алианса армии, основани с една съществена цел - при потребност да могат да спрат съветско настъпление.
Реклама
Това в особена степен важи за Финландия, която в интервала 1939-1940 година води против армията на Сталин така наречен Зимна война. В този интервал страната фактически губи своята област Карелия и към 10% от територията си, само че Русия извоюва пирова победа с цената на пет пъти по-големи жертви, макар че атакува с три пъти по-голяма войска. Затова даже в наши дни Финландия продължава да поддържа наборна военна работа, през която минава цялото мъжко население.

" Присъединяването им ще е нещо положително - както за алианса, по този начин и за двете страни, а и за Европа като цяло. Става дума за страни, които са със мощно либерално-демократично ръководство, имат доста устойчиви общества и разполагат с действителни бойни качества ", разяснява ген. Бен Ходжис, някогашен главнокомандващ сухопътните сили на Съединени американски щати в Европа. " Руският президент Путин, несъмнено, ще стачкува, само че на процедура няма какво да направи против това ", добавя той.

Изненадващо индивидът, който може " да направи нещо против това ", не се оказа в Кремъл, а много по на юг.
На прицел: " скандинавски Кюрдистан "
" Разширяването на НАТО има смисъл за нас единствено в случай че е съразмерно на уважението, което ще бъде показано към сензитивните за нас тематики ", разгласи в деня на внасянето на кандидатурите турският президент Реджеп Ердоган в тирада пред депутати от неговата ръководеща партия. През последните дни той без доста дипломация даде да се разбере, че не е податлив да поддържа Финландия и изключително Швеция за НАТО.
Реклама
Според Ердоган двете страни приютяват на своя територия и отхвърлят да екстрадират кюрди, които Анкара смята за терористи от ПКК, както и почитатели на придвижването на проповедника в заточение Фетхуллах Гюлен, упрекван от турския президент, че е уредник на опита за прелом от 2016 година Също по този начин през 2019 година Швеция е наложила оръжейни наказания по отношение на Турция поради военната й интервенция на територията на Сирия, чиято цел в огромна степен още веднъж са опериращите там паравоенни формирования на локалните кюрди.

" Значи няма да ни върнете терористи, само че ни молите за участие в НАТО? НАТО е конструкция за сигурност, организация за сигурност. Следователно не можем да кажем " да " тази организация за сигурност да бъде лишена от сигурност ", продължи в същия жанр Ердоган. А след сюрпризираните реакции в Стокхолм и Хелзинки и изразеното предпочитание да изпратят емисари в Анкара турският държавен глава непосредствено разгласи, че няма смисъл дипломатите да бият път и да се пробват да го убеждават. " В огромна степен съм убеден, че Турция ще се съгласи с участието на Швеция и Финландия. Живял съм две години в Измир, когато управлявах сухопътното командване на НАТО. Президентът Ердоган ще чака да бъде почитан, както и неговите гледни точки и терзания за ПКК да бъдат взети под внимание ", разяснява в този подтекст ген. Ходжис.
Финландският министър председател Сана Марин и президентът Саули Ниистьо по време на формалното оповестяване на кандидатурата на страната за участие в НАТО Източник: Reuters
Въпреки заплашителния звук на турския държавен глава ръководещите в Хелзинки, Стокхолм и другите западни страни не престават да приказват с оптимизъм по тематиката и считат, че възраженията на Анкара могат да бъдат преодолени. Това обаче ще би трябвало да стане по-бързо, защото първичните планове бяха Швеция и Финландия да бъдат поканени в НАТО още на лидерската среща в Мадрид, която ще се организира в края на юни. По този метод ще могат да се задвижат процедурите по ратификация на договорите в парламентите на всичките 30 страни членки, което по разнообразни оценки може да отнеме сред 4 месеца и повече от година.

Скъсяването на този интервал е стратегически значимо, защото това е времева " сива зона ". В нея двете скандинавски страни няма да бъдат автоматизирано предпазени по линия на прословутия член 5 от Вашингтонския контракт, съгласно който нападението над един съдружник значи оповестяване на война против всички. Много анализатори въпреки всичко се надяват, че настоящето държание на Ердоган е спектакъл, защото следващата година той ще се явява на президентски избори и евентуално се пробва да извоюва отстъпки, които да му дадат преимущество във вътрешнополитически проект.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Градове 3 Енергетика 1 Войната в Украйна 2 Данъци и обезпечаване 3 Пловдив 1 Войната в Украйна 2 Пловдив 3 Транспорт Реклама
В устрема си да форсира процеса по атлантическа интеграция шведският боен министър Петер Хултквист към този момент отпътува на публично посещаване във Вашингтон. В четвъртък натам се насочват неговият шеф - шведският министър председател Магдалена Андершон, както и финландският президент Саули Нийстьо. Планирано е двамата държавни ръководители да дискутират тематиката с американския президент Джо Байдън.
Как се става член на НАТО
Но в действителност по какъв начин дадена страна става член на НАТО и какъв брой дълго може да отнеме това в тази ситуация на Швеция и Финландия? Въпреки че процедурата за приемане не е формализирана и другите етапи може да варират, първата стъпка е ясна: дадената страна публично би трябвало да заявява своя интерес и да изрази предпочитание да се причисли. И защото това към този момент е реалност, ще би трябвало да се види дали Швеция и Финландия дават отговор на критериите, записани в документа на НАТО от 1995 година, наименуван. Tези критерии включват " функционираща демократична политическа система, учредена на пазарна икономика; заслужено отношение по отношение на малцинствата; ангажимент за спокойно разрешаване на конфликтите; дарба и предпочитание за боен принос към интервенциите на НАТО и ангажимент за поддържане на демократични гражданско-военни връзки и институции ".

На процедура двете балтийски страни от дълго време дават отговор на всички тези политически критерии. " Затова и процесът на присъединение би трябвало да бъде по-бърз и затова по-гладък от това, което се случи при страните, които бяха под комунистическо ръководство по време на Студената война ", разяснява Александър Ланосзка, учител по интернационалните връзки в Университета във Ватерло.

Колко тъкмо ще отнеме целият развой може да варира в необятни граници според от възможните спомагателни официални условия, които могат да бъдат отправени към Швеция и Финландия, както и от времетраенето на ратификацията на протоколите за присъединение от всички 30 настоящи страни - членки на НАТО. " Всички членки, в това число страните кандидатки, ще би трябвало да ратифицират присъединението към Вашингтонския контракт в сходство със личните си национални процедури. В случая със Съединени американски щати, където Вашингтонският контракт е подаден, това изисква болшинство от две трети в Сената ", коментира Александър Ланосзка.
Бюлетин Войната в Украйна
Научавайте всичко най-важно. Обобщение на протичащото се и следствията от него за хората, бизнеса, стопанската система и политиката.
Вашият email Записване
Реклама
Служители на НАТО се надяват, че процедурата за участие на скандинавските страни може да бъде приключена " до няколко седмици ", а генералният секретар на алианса Столтенберг твърди, че и двете кандидатури ще минат по " бърза процедура " поради съветската инвазия в Украйна и заканите на Кремъл. В интервала на " сивата зона " до действителното влизане в действие на член 5 на пакта Швеция и Финландия ще бъдат защитавани от евентуална съветска инвазия по линия на двустранни контракти за взаимна защита. Такъв към този момент беше подписан с Англия (която е нуклеарна държава), сходни заявки бяха направени и от останалите скандинавски страни в лицето на Норвегия, Дания и Исландия. Нещо сходно може да пристигна в четвъртък и след срещата сред водачите на двете страни и президента на Съединени американски щати Байдън.

Подобни гаранции в областта на сигурността обаче може да се окажат и не чак толкоз нужни в подтекста на проваления съветски блицкриг в Украйна, окопаването в завладените територии и очевидната подготовка за дълга позиционна война, която може да ангажира Кремъл в продължения на месеци и даже години. И на изненадващо неконфронтационното изказване на Путин, че влизането на Швеция и Финландия в НАТО не го тревожи изключително, стига да не води след себе си разполагане на съюзнически сили и военна инфраструктура на територията на бъдещите скандинавски членки на алианса.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Момчил Милев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР