Двете партии, които се опитват да съставят ново правителство в

...
Двете партии, които се опитват да съставят ново правителство в
Коментари Харесай

В 15.00 часа става ясно ще има ли предсрочни избори в Италия

Двете партии, които се пробват да сформират ново държавно управление в Италия,постигнаха прогрес във връзка с съдружното съглашение, съобщи Ройтерс.

В същото време американският президент Доналд Тръмп разяснява, че се надява досегашният министър председател Джузепе Конте да бъде възобновен на поста министър-председател.

Около ролята на Конте имаше съществени различия по време на договарянията сред Движението " Пет звезди ", част от досегашната ръководеща коалиция, и опозиционната Демократическа партия (ПД), която се съпротивлява той още веднъж да бъде министър председател на страната.

В първите часове на вторник нямаше никакви индикации, че антисистемното Движение " Пет звезди " ще успее да се споразумее с лявоцентристката Демократическа партия, само че след известни разтърсвания на финансовите пазари, двете политически обединения станаха по-сговорчиви.

Доходността на италианските държавни облигации доближи до най-ниските си стойности от три години насам.

Въпреки това късно във вторник източник на Демократическата партия заяви, че към момента не е несъмнено дали договарянията няма да се провалят, защото водачът на " Пет звезди " Луиджи Ди Майо упорства да резервира досегашния си пост на вицепремиер и в новата коалиция, без значение, че от Демократическата партия мощно се опълчват на това му предпочитание.

Дори в случай че бъде реализирано съглашение, то ще бъде подложено на онлайн гласоподаване от страна на членовете на " Пет звезди ", прецизираха в блога на Движението. Много от тях са враждебно настроени към Демократическата партия и използваха обществените медии, с цел да упорстват пред Луиджи Ди Майо да откаже съглашението.

Международни наблюдаващи разясняват, че Италия не би рискувала да насрочи предварителни избори, защото съществува хипотетичната опция те да бъдат извоювани от дясната партия на Матео Салвини - резултат, който ще сблъска Рим и Брюксел поради увеличаващите се бюджетни разноски на Италия.

" Ние продължаваме дейно да работим ", разяснява в резюме резултатите от срещата с представителите на " Пет звезди " депутатът от Демократическа партия Андреа Маркучи.

Зам.-лидерът на Демократическата партия Паола Де Микели изясни, че двете политически сили са " анализирали кои са допирните им точки в бъдещата обща стратегия ", до момента в който представителят на " Пет звезди " Стефано Патуанели регистрира, че договарянията се водят " при добър микроклимат " и че контактите ще продължат и в сряда.

Предстои по-късно през днешния ден - в 14.00 часа локално време (15 часа българско) - двете политически сили да разгласят пред президента Серджо Матарела какво решение са взели за бъдещия кабинет. Ако сред тях не бъде реализирано съглашение, Матарела ще дефинира длъжностен кабинет и ще насрочи избори.

Припомняме, че Конте, който не е член на нито една партия, само че е непосредствен до Движението " Пет звезди ", подаде оставка предходната седмица, откакто водачът на " Лига " Матео Салвини разгласи, че 14-месечната коалиция сред " Лига " и " Пет звезди " се е изчерпала. Салвини разчиташе да провокира предварителни избори и да ги завоюва, възползвайки се от все по-голямата си известност.

Този негов проект обаче надали ще се осъществя, защото " Пет звезди " и Демократическата партия се пробват да образуват коалиция, изтласквайки " Лига " в съпротива.

По-рано във вторник Демократическата партия упрекна " Пет звезди ", че развиват подривна активност против новия кабинет, като не отстъпват и на сантиметър от настояването Луиджи ди Майо да оглави вътрешното министерство. " Пет звезди " отхвърлиха обвиняванията и анулираха плануваната среща.

От Демократическата партия показват отвращение, че Ди Майо е непреклонен и продължава да упорства да продължи да бъде вицепремиер и в същото време държи и Конте да остане на премиерския пост.

Картината се усложнява от дълбоки вътрешни разделения и в двете партии. Във всяка от тях има по две лидерски фракции - едната, предпочитаща реализиране на съглашение, а другата - подготвена да рискува на предварителни избори.

Междувременно Салвини продължава да упорства за предварителни избори. Той евентуално е отчаян от обстоятелството, че Тръмп утвърждава точно Конте, а не него, още повече, че той, като водач на популистката " Лига ", в никакъв случай не е криел възхищението, което изпитва към американския президент.

Според изследвания на публичното мнение след разпадането на държавното управление, " Лигата " е изгубила 3-7 % от последователите си, само че все пак продължава да се употребява с най-голяма поддръжка, следвана от Демократическата партия и от Движение " Пет звезди ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР