Двете кандидатури за шеф на БНБ могат да свалят правителството,

...
Двете кандидатури за шеф на БНБ могат да свалят правителството,
Коментари Харесай

Георги Кадиев: Двете кандидатури за шеф на БНБ могат да свалят правителството

Двете кандидатури за началник на Българска народна банка могат да смъкват държавното управление, разяснява пред БНР финансистът Георги Кадиев, някогашен заместник-министър на финансите.

„ Не толкоз поради личностите, колкото поради риска да се сътвори разединение в самата ръководеща коалиция и да падне държавното управление. Това е най-голямата заплаха “,  посочи Кадиев. съгласно него Законът за Българска народна банка е „ толкоз обтекаем, че безусловно и магазинерът от магазина под блока може да се кандидатира за началник на Българска народна банка “.

„ Наскоро ревизирах какви качества би трябвало да имаш по закон, с цел да бъдеш началник на горско стопанство и там доста ясно е разказано. В закона за Българска народна банка за шеф на Българска народна банка и член на УС на Българска народна банка е записано просто да имаш високи морални качества и да си приет специалист в региона на стопанската система, финансите и още нещо. За член на Фискалния съвет, доста хора изобщо не са го чували и не знаят какво съставлява, и е несравнимо по-маловажен от Българска народна банка, би трябвало да имаш 10 години стаж като стопански анализатор, а за шеф на Българска народна банка би трябвало просто да имаш високи морални качества и да си приет специалист. Какво значи „ приет специалист “? Аз не знам “, уточни Кадиев.

По думите му най-правилно в тази обстановка е процедурата да се рестартира, което явно би трябвало да стане с гласоподаване и против двете кандидатури. Финансистът е безапелационен, че ръководещите би трябвало да имат една кандидатура, тъй като настоящето състояние води към политическа рецесия, по тази причина „ по-добре да не бъде определен нито един от двамата и да се тръгне към нова процедура “.

„ Колкото и да е значим постът шеф на Българска народна банка, не мисля, че той би трябвало да докара до политическа рецесия “, посочи Кадиев. Той отхвърли разновидността, при който опозицията избира шефа на Централната банка.

„ Очевидно е, че господин Гюров е някакъв вид в последния миг, заради което не е квалифициран и с идея и екип “, счита финансистът. Той изрази страдание, че постоянно в политиката тези постове/ като шеф на Българска народна банка б. р./ се търгуват против поддръжка.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР