Двете формации ще се разберат, нямат никакво желание да ходят

...
Двете формации ще се разберат, нямат никакво желание да ходят
Коментари Харесай

В позиция на изолация вече е ПП-ДБ, а не ГЕРБ

Двете обединения ще се схванат, нямат никакво предпочитание да вървят на избори, предвижда политологът
Татяна Буруджиева е учител по политически връзки, пиар и предизборни акции в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Бе народен представител от „ Коалиция за България “ в 42-ото Народно заседание. Потърсихме я за коментар във връзка драмите в управническото болшинство след офертата от ПП-ДБ към ГЕРБ за договаряния и сключване на преди ротацията.

- Г-жо Буруджиева, прегледахте ли проектомеморандума, препоръчан от ПП-ДБ на ГЕРБ? Какво мислите за неговото наличие?

- Да, прегледах го, въпреки и не напълно задълбочено, само че това, което виждам, ми е доста мъчно да го разясня. Аз не мога да схвана за какво би трябвало непрекъснато нещо да си измисляш и на всичко от горната страна да си толкоз благополучен и блажен от това, което си предложил. Меморандум се прави в два случая – или се създава дружно с сътрудниците ти и се показва като меморандум на бъдещото държавно управление, или се показва и се споделя, че в случай че това не се извърши, се отива на избори. В едно изявление Кирил Петков неотдавна изясни, че му трябвали две години, с цел да разбере и да осъзнае, че не можем да изпарим милион и половина българи, които не мислят и не желаят това, което той мисли и желае. Сега не знам какъв брой още години ще му трябват, с цел да разбере, че той и неговата партия имат тъкмо толкоз власт, колкото са им отредили гласоподавателите. Няма по какъв начин непрестанно да искаш повече власт от това, което имаш. Да, основанието да получат повече власт беше – да има държавно управление, само че, както се споделя, това не може да продължава до безспир. И не може да бъде мотив за тормоз, в случай че мога по този начин да се изразя, на целия български народ. Защото тук става въпрос за тормоз. Разпределения някакви... 50 на 50, назначения – и всичко опира до някакви такива неща. И заплашват – в случай че не се одобряват техните цели, какво щяло да се случи... Ама, хора, това се договаря! Меморандумът е просто едно заплашително писмо. И от метода, по който го оповестиха, малко наподобява на кървавото писмо на Бенковски. Ама знаем, че по-късно не е имало гражданска война. И това прекарване на революционери и по какъв начин единствено те ще разпилян богатствата върху българския народ и българската страна, е леко дразнещо, в случай че гледаме данните за рейтингите, доверието и поддръжката към партиите.

- Очаквате ли въпреки всичко ПП-ДБ и ГЕРБ да се схванат?

- Със сигурност. Първо, те нямат никакво предпочитание да вървят на избори, тъй като в този момент са се докопали до властта, а при едни избори – „ я камилата, а камиларя “. Какво ще се случи след това – не е доста ясно. От друга страна, „ Продължаваме промяната “ няма политическа логичност да желаят да отидат на избори, тъй като те са в отрицателен тренд на спад. Ако доста желаят, несъмнено, това ще им се случи. Те даже съгласно мен не схващат, че сега борбата е кой ще се натовари с това да скапе държавното управление и да каже „ отиваме на избори “. Защото – да, за ГЕРБ не е цъфтящо ситуацията, изключително поради това подчинение на власт, само че те ще си получат своето и ще бъдат първа политическа мощ, най-малко съгласно разликите и трендовете, които виждаме от данните към този момент няколко месеца. Това се видя и на локалните избори. Така че за ГЕРБ не е толкоз трагично дали ще отидат на избори, или не. Просто ГЕРБ не желае да се натовари с непрекъснатите обвинявания, че са раздрусали страната в един подобен основен миг, в който е доста значимо по какъв начин сме показани на европейската сцена; по какъв метод България въпреки всичко ще се опита да завоюва своето съответно място като сътрудник в Европейския съюз и така нататък Да не приказваме за незавършените задания по отношение на Шенген, еврото, Плана за възобновяване и резистентност, по който не знам да сме получили някакви съществени пари. Тези неща изискват държавно управление, а не правене на избори. И в този смисъл, „ Продължаваме промяната “ вършат всичко допустимо в този момент да добутат до избори, което – както се споделя, което самичък си направиш, няма кой различен да ти го направи.

- Движение за права и свободи постоянно заемат страната на ГЕРБ в тези разногласия. Защо съгласно Вас?

- Ами тъй като политическата логичност е обикновено да бъде следвана от партии, които не са от през вчерашния ден и не са доскоро в политиката. Политическата логичност е – на избори печелиш избрана степен на доверие и, надлежно, се вижда размера на килимчето на властта, на което можеш да се разположиш – да лягаш, да ставаш, да работиш, каквото искаш прави. Хората ще те оценят по това, което си направил. Няма по какъв начин, коя друга страна да заемат Движение за права и свободи – на нелогични позиции, или да си партнират с едни сътрудници, които считат, че всички просто би трябвало да ги следват; че нещата би трябвало да им се случват. Вижте какво се случи и в договарянията в опитите им да създадат болшинство и в София - „ подкрепете ни, но тъй като сме доста хубави и най-добрите; не че някакви ползи на вашите гласоподаватели ние ще тръгнем да пазиме “. И тук е същото. В този меморандум са единствено ползите на „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ - няма по какъв начин да се случи, в случай че те са единствено 60-ина депутата. Как да ти се случи да имаш цялото ръководство и ти да диктуваш всичко?! Бъди добър да убедиш хората, че в действителност това, което ти предлагаш, е най-разумното, най-хубавото, най-ефективното, най-модерното, най-красивото – тогава получи гласовете на хората и управлявай! Но когато не си съумял да направиш това, не може просто единствено тъй като си уверен, че ти си „ месията “ за България, да ти се случват нещата. Просто няма по какъв начин! Логиката в политиката е напълно друга и тя произтича от електоралните резултати. И е доста разумно всички партии, които работят по друг метод, да не получават поддръжка, тъй като това е поддръжка за антидемокрацията, извинете! Нека си го кажем непосредствено!

- Виждате ли някаква взаимозависимост на Борисов от Движение за права и свободи? Примерно, в случай че Пеевски изиска от Борисов да разтури „ сглобката “, дали това ще се случи?

- Не, за Борисов съгласно мен най-важното изискване да разтури, както казвате, „ сглобката “ е да има сътрудник, с който да ръководи и това не е Движение за права и свободи. Защото той до момента доста други „ сглобки “ можеше да направи, в случай че смяташе, че това е сътрудникът, с който би трябвало да ръководи.

- Имате поради това, че в предни парламенти той е можел да направи коалиция с Движение за права и свободи, само че не я е направил ли?

- Ама и в този можеха да създадат, какъв е казусът?

- Ами би трябвало трети сътрудник, тъй като не стигат гласовете.

- Трети сътрудник ли – има Има Такъв Народ, има Българска социалистическа партия. Защо не? Как „ Продължаваме промяната “ направиха държавно управление с четири колегата? Защо ГЕРБ да не можеха да създадат? Само че, вижте, тогава, когато се правеше държавното управление, ГЕРБ беше в напълно друга позиция. ГЕРБ към този момент не е в тази позиция. В позицията на изолираност към този момент е „ Продължаваме промяната – Демократична България “, а не ГЕРБ. И те заради тази позиция на изолираност в действителност направиха и тази така наречен сглобка съгласно мен. Но към този момент обстановката е доста друга и в този смисъл те нямат тази взаимозависимост, за която ми говорите. Ако (ГЕРБ) бяха в изолираност – да. Но сега, като виждам и данните, като виждам и настроенията, като виждам и отношението към това, което се случва на българските жители, ние виждаме, че - както се споделя, не че толкоз Борисов се върна на бял кон, само че Борисов наподобява като исполин на политическата мисъл и деяние спрямо тези, които сега ни ръководят. Ще ни уморят с тези кавги всеки ден и с тези нови неща, които са измислили, единствено и единствено да са във властта, единствено и единствено да имат някакви назначения.

 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР