Две знакови убийства през 2023 г. и обстоятелствата около една

...
Две знакови убийства през 2023 г. и обстоятелствата около една
Коментари Харесай

2023 г.: Знакови убийства, мистериозна смърт и още криминални случаи

Две знакови убийства през 2023 година и събитията към една мистериозна гибел наподобява ще останат неразкрити и ще влязат в поредицата закононарушения от последните 34 години, за които органите на реда не дадоха явен отговор, а всички хипотези остават недоказани, най-малко към този момент.

Разстрелът на издирвания с алена бюлетина на Интерпол Красимир Каменов-Къро и фамилията му в Република Южна Африка и убийството на някогашния консултант от ДАНС Алексей Петров припомниха за гангстерските войни, замесиха и версии за преразпределяне на властта и на бизнес ползи, само че и до през днешния ден, месеци след гибелта им, публични разкрития кой стои зад поръчките за тяхното очистване няма.

В цялостна тайнственост остана и смъртта на единия от така наречен Братя Галеви, наказани и търсени от години. Ангел Христов умря, съгласно аутопсията от естествена гибел, и бе заровен в Дупница, а новината за гибелта му обиколи медиите единствено няколко дни след убийството на Къро. Разследващите по този начин и не изясниха по какъв начин търсен от години се оказа мъртъв в родния си град, по кое време и по какъв начин се е върнал в България, нито съумяха да дадат отговор на въпроса знаят ли къде е другият наказан и търсен - Пламен Галев.

През годината гибелта си откриха и други, станали жертва на задълбочаващите се разриви в обществото и на всеобщото нарушение на обикновени правила, да вземем за пример като тези за придвижване по пътищата, само че и на отсъствието на съответни дейности от виновните институции.

Психологът Иван Владимиров-Нав бе застрелян във входа на блока, в който живее след траяла години наред междусъседска война, за която полицията е останала сляпа и глуха, а жалбите са оставали без съответна институционална реакция.

Димитър Малинов, на 24 години, изчезна на 20 юли вечерта, тръгвайки си от вкъщи на майка си в Цалапица, само че към седмица по-късно бе открит мъртъв. Двама близнаци бяха арестувани и предадени на съд за укриването на тялото му, а посоченият за физически причинител на убийството Рангел Бизюрев бе задържан на 29 ноември в Дания. Случаят провокира всеобщи митинги в Цалапица и докара до няколко оставки в Министерство на вътрешните работи поради несъответстващите дейности на проверяващите случая.

Кристина Благоева бе открита мъртва в багажника на автомобила си, а по случая бе арестуван и упрекнат някогашен съкровен сътрудник, с който била разграничена. Младата жена се е страхувала за живота си и е потърсила помощ от неправителствена организация, нейни близки и сътрудници са знаели за заканите и че се е тормозила, само че по този начин и не е е решила да подаде сигнал в полицията или в прокуратурата. Смъртта й бе един от поредните случаи на домашно принуждение.

Други трима души откриха гибелта си в София при две разнообразни произшествия, които доведоха до огромни цивилен митинги. На 8 май на бул. " Сливница " при секване починаха Анна-Мария Милчева и Явор Стоянов, а на 3 септември пиян водач блъсна и умъртви 15-годишния Филип Арсов в центъра, на кръстовището на ул. " Гурко " и ул. " Шишман ". Инцидентът докара до блокади на кръстовището, а по-късно и до ремонт, при който пешеходната пътека, на която почина момчето, бе повдигната, само че към момента няма подобаваща маркировка.

" " обобщава най-важното за тези случаи, които са симптоматични за бездействието или безсилието на институциите. 

Красимир Каменов-Къро: Издирван, обвинен, разстрелян в Кейптаун

Издирваният от Интерпол за изнудване, опасност за ликвидиране и ликвидиране Красимир Каменов - Къро, беше погубен в ЮАР на 25 май. От локалната полиция оповестиха публично, че четири тела са открити в Константия, първокласно предградие на Кейптаун, към 8.20 ч. локално време. Освен Каменов бяха убити брачната половинка му, детегледачката и охранител.

Преди това - през март - Каменов беше обявен от управлението на прокуратурата и от някогашния основен прокурор Иван Гешев като част от скрит план против него. Като доказателство бяха огласени аудиозаписи на негови диалози с незнаен генезис, както и писма и бележки, в които той се загатва. Гешев разгласи на конференция, че записаните диалози и писмата разкриват " скрит план за убийството му ".

" Криминален престиж ": Кой беше Красимир Каменов-Къро

Месец след конференцията и преди разстрела в Кейптаун, на 7 април прокуратурата заяви, че е образувала досъдебно произвеждане за проведена незаконна група за търговия с въздействие за дискредитиране и премахване на висши магистрати и полицейски чиновници, второ дело против незаконна група за осъществяване на убийства и трето произвеждане за данъчно закононарушение. Освен това, че има подредени инспекции на всички институции - ДАНС, данъчни, служители на реда, антикорупционната комисия, с цел да намерят доказателства против обвинените, измежду които Каменов.

Той беше задочно упрекнат от прокуратурата в ликвидиране, опасност за ликвидиране и изнудване. Според Софийската градска прокуратура той е гарант на убийството на Любомир Иванов, някогашен чиновник на Министерство на вътрешните работи. Държавното обвиняване заяви, че евентуалното местоположение на Къро е в Южна Африка, което се оказа тъкмо по този начин. През април Българска национална телевизия заяви за данни на прокуратурата, че Каменов е поръчал общо осем убийства.

Тогава пред " Дневник " проверяващият публицист Димитър Стоянов от Bird.bg разяснява:  " Къро има доказателства за престъпно минало за някои доста съществени фактори в ГЕРБ и Движение за права и свободи ".

Най-известният бизнес на Каменов и някогашната му брачна половинка е присъединяване им в " Слатина - Къра " АД, което закупи зеленчуковата борса в столичния квартал Слатина. Името на Каменов се загатваше и около абсурда с контрола на лабораторията за фитосанитарния надзор и със " златния мочур " на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " - първо те са експлоатирани от Къро, само че по-късно е надвил Христофорос Аманатидис -Таки посредством Размиг Чакърян-Ами, по информация на " Капитал ". Покрай гибелта му се разбра, че Къро и Таки в последните години не работят като дует и сред тях има спор.

Години наред двамата бяха измежду имената, споменавани единствено в медийни изявления, по-често свързани с предишното на групировките, в сравнение с със сегашните им действия. Неофициални информации разказваха за въздействието на Къро, връзки с политици и ролята на разнообразни пазари, свързани с нерегламентирана активност. Как наподобява Каменов видяхме за първи път от негова фотография, с която беше обявено издирването му с " алена бюлетина " от Интерпол през април - единствено месец преди да бъде погубен.

Какво се случва с следствието на убийството на Каменов към момента не е известно. Няма публична информация с какви доказателства разполагат локалните управляващи в Кейптаун и по какви версии работят. " Дневник " насочи публични въпроси към Министерството на външните работи по случая, само че до публикуването на този текст, не получихме отговори.

Ангел Галев: наказан, търсен, умрял от естествена гибел

За гибелта на Ангел Христов се разбра при започване на юни, само няколко дни след убийството на Красимир Каменов - Къро в Република Южна Африка. Информацията се появи първо в медийни изявления, а погребението му беше спряно, за да му бъде направена аутопсия. Според оповестените от нея обществени резултати - той е умрял от инфаркт.

Смъртта на единия от " Братя Галеви "  остава мистериозна поради серия от неясноти по случая. В смъртния акт на Ангел Христов е посочено, че е умрял в частната болница " Свети Иван Рилски 2003 " в Дупница като известието за гибелта е подписано от лечебното заведение. Малко по-късно шефът на болничното заведение доктор Ени Лефтеров разгласи, че Христов е умрял в дома си в с. Ресилово към 22 ч. в петък (2 юни).

Пламен Галев и Ангел Христов се търсят публично с алена бюлетина на Интерпол в целия свят от 2012 година, когато двамата бяха наказани дефинитивно по няколко обвинявания - образуване, управление и присъединяване в незаконна група за насила, изнудвания, добиване на облаги посредством втълпяване на боязън. След правосъдна сага, траяла на три инстанции няколко години, Върховният касационен съд дефинитивно присъди по пет години затвор, който трябваше да излежат в затвор на минути от вкъщи си.

Пет дни след оповестяването на присъдата Галеви към този момент се бяха укрили. Две седмици по-късно беше подпалена колата на сина на свидетелка срещу тях. Следващия месец бяха упрекнати задочно в пране на пари. Комисията за конфискация изиска да им бъде отнето имущество за 4.25 млн. лева В началото на 2013 година Бойко Борисов - тогава министър председател, заяви, че службите знаят къде се крият Галеви. Никога обаче не стана известно да са локализирани някъде, без значение от слуховете, че живеят в Дубай или в ЮАР.
Официално няма никаква информация по какъв метод (легално или не) по кое време, от кое място и по какъв начин тъкмо се е върнал в България Ангел Христов и дали въобще е напускал страната. Личната карта на Ангел Христов Христов, която била показана за издаването на смъртния акт, била годна до 2018 г.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР