Две яхти от състезанието Оушън рейс бяха нападнати от косатки

...
Две яхти от състезанието Оушън рейс бяха нападнати от косатки
Коментари Харесай

Косатки нападат яхти край Гибралтарския проток - какво предизвиква агресията им

Две яхти от надпреварата " Оушън автобус " бяха нападнати от косатки покрай Гибралтарския пролив. Черно-белите бозайници не са нанесли съществени вреди на плавателните съдове.

През последния месец десетки притежатели на яхти и дребни кораби оповестяват за сходни офанзиви край крайбрежията на Испания и Мароко. Някои от конфликтите са провокирали пробив в корпуса на морските съдове и вреди по оборудването.

Какво провокира експанзията на косатките?

Кадрите са от последното документирано нахлуване на косатки против дребни плавателни съдове край Испания. Вече има регистрирани стотици офанзиви покрай Гибралтарския пролив. Повечето си наподобяват по това, че косатката се насочва към руля в задната част на корпуса, пробва се да го захапе или да го счупи.

" Бяхме нападнати от три или четири косатки. Видяхме ги да се доближават към нашата лодка и 30 секунди по-късно рулят ни беше развален. Те нападнаха непосредствено руля, без да плуват към лодката, без да си играят с нищо. Блъснаха се в него с цялостна скорост ", сподели Фридрих Зомер, притежател на ветроходна лодка.

Пораженията ясно личат при прегледа на изсъхнал док.

" Този съд изцяло е изгубил руля си. Счупили са кърмовата стойка, кормилния отвор и са нанесли провали на корпуса ", сподели Рафаел Печи, шеф на корабостроителница.



В региона на Трафалгар работят природозащитници, които отдавна следят група косатки и записват нападенията им. Една теориите им е, че лидерът на групата, наречена Гладис, е имала неприятен конфликт с руля на лодка в предишното. Сега тя учи други косатки да нападат руловете на плавателни съдове.

" През последните три години е имало повече от 600 офанзиви против платноходки. В доста от видеоклиповете първоначално можете да видите косатка, която е внучка на Гладис. Тя нападна с особена, неконтролирана гняв. Не можем да сме сигурни, само че виждаме, че експанзията й постоянно е ориентирана против руля ", сподели Мария Долорес Иглесиас, рък. на група еко-доброволци, Трафалгар.

В интервала от 2020 до 2022 година четири плавателни съда са били потопени при сходни офанзиви. Няма данни за човешки жертви, само че плаването в зоната на Гибралтарския пролив - край Испания или край Мароко, към този момент буди паника измежду притежателите на яхти и дребни кораби. Учените дефинират държанието на косатките като извънредно, само че към този момент нямат публично пояснение за него.



Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР