Две версии за убийството в затворен комплекс в квартал “Горна

...
Две версии за убийството в затворен комплекс в квартал “Горна
Коментари Харесай

Нотариуса разстрелян от измамен, или за да мълчи

Две версии за убийството в затворен комплекс в квартал “Горна баня ”
Стрелецът гръмнал Мартин Божанов през оградата от към 25-30 метра

Комисията “Кушлев ” му взела 430 000 лева

Мартин Божанов-Нотариуса е погубен поради машинация, или от човек, който е желал да го накара да замълчи вечно. Това са двете съществени версии на криминалистите за показния разстрел на един от най-именитите софийски мошеници, взимал жилища на хората, заплашвал съдии и предложил да лобира за подкупи на всевъзможни равнища в правосъдната система.



Както заяви “Труд news ”, Нотариуса е бил издебнат от засада, когато към 19,30 ч в сряда се прибрал с автомобила си в баровския затворен комплекс “Горна баня ”. Според част от проверяващите килърът е стрелял през оградата от към 25-30 метра, само че други са на мнение, че се криел в тъмното към мястото, където всекидневно паркирал Божанов и чак след смъртоносните изстрели се трансферирал зад оградата и липсващ в незнайна посока. Така или другояче директни очевидци не е имало, не се знае и какво е съумяла да снима една от околните охранителни камери. По време на убийството в жилището в близката постройка били брачната половинка Гергана, двете деца на 4 и 1 години и 68-годишната майка на Божанов. Изстрелите били 2 или 3, не доста мощни, само че въпреки всичко се чули в тишината на затворения комплекс. Жената излязла на открито и разкрила тялото на брачна половинка си.

Убийството е планувано и осъществено напълно професионално в охраняван затворен комплекс. Не са видени наоколо съмнителни коли, причинителите има десетки направления, по които да изчезнат неусетно. Използвал е малокалибрено оръжие, което е мъчно да се наблюдава.

Атентатът против Нотариуса накара шефовете на Министерство на вътрешните работи да отсрочат плануваното за същата вечер огромно обучение за деяние при спешна обстановка в центъра на София. Изведнъж в кв. “Горна баня ” се изсипаха към 150 служители на реда, някои от които екипирани със светлоотразителни жилетки за учението. Други бяха пратени да стопират и ревизират колите по основни кръстовища на София, само че от стрелеца нямаше и диря.

Приживе Мартин Божанов твърди, че не е осъждан, само че това не е правилно, по скоро от дълго време е оправдан. Той има присъда за имотни измами, въз основа на която става един от първите клиенти на комисията “Кушлев ”, която през 2008 година му лишава парцели за 430 000 лева Тогава се приказва, че е съумял с подправени документи и под крилото на чичо си нотариус Славчо Крашевски да вземе 200 жилището и къщи от жертвите си. Но в случай че някой от излъганите е желал да му отмъсти, същинско знамение е, че до момента Нотариуса е бил сред живите.

Затова втората версия за убийството наподобява по-актуална. В последните години Нотариуса търси лесните пари като медиатор сред нарушителите и правосъдната система, която би трябвало да ги накаже. Хвали се наляво и надясно с връзките си, заплашва съдии, които не се продават. Най-вероятно е почнал да изнудва най-близките си, с които от години работи и това му е коствало живота.

Криминалистите гадаят какво е оръжието на килъра
Изстрелите може да са от пушка флоберка или револвер
И “Макаров ” гърми с такива патрони



Ловна карабина флоберка с оптика.



Така наподобява адаптер, българско произвеждане, за елементарен револвер “Макаров ”, който за 2 минути може да се пригоди да стреля с флоберови патрони.

Намерената гилза от патрон 22-и диаметър на мястото на разстрела на Нотариуса слага доста въпросителни пред криминалистите. Без подозрение е единствено, че килърът, употребяващ такова оръжие, е експерт, обясниха специалисти пред “Труд news ”.

Най-вероятно в тази ситуация става дума за нарезна карабина с оптичен мерник, като тогава въпросът е дали употребяваните патрони са.22 LR и дали те са магнум - с нараснал заряд. Но напълно не е изключено оръжие със същите патрони да е и револвер, защото за умел стрелец и с късо оръжие разстояние от 25-30 метра не е проблем.

Патронът.22 LR (Long Rifle) e патентован през 1887 година в Съединени американски щати, само че е прочут повече като “флоберов ” по името на французина Луи-Никола Флобер (няма общо със сънародника си писателя Густаф Флобер с изключение на една и съща фамилия и че са живели през 19 век). През 1845 година Флобер е откривател на металната гилза с периферно възпламеняване. При нея няма капсул, а детониращият заряд е нанесен по цялата външна страна на дъното.

На първо място производството и разпространяването на малокалибрени оръжия е огромно, като наред с огромното количество пушки за спорт и лов, има и доста типове револвери и револвери. По известни международни марки револвери са “Марголин ”, Валтер - Р22, Берета, а от пушките “Валтер - G-22 ”, автоматизираната карабина “Колт - М4 ” и други

Освен това постоянно криминалистите попадат на газови оръжия, пригодени в бойни, точно с цел да стрелят с патрони.22 LR, които са с по-малък заряд и съвсем не деформират по-меките сплави, от които се вършат газовите пушки и револвери.

И най-после - продават се и адаптори, в това число и българско произвеждане, с които за 2 минути най-обикновен 9-милиметров револвер “Макаров ” посредством потребление на приставка с вкладна цев може да бъде приспособен да стреля с патрони.22 LR. В рекламата на адаптора написа, че с него оръжието по-лесно се употребява за учебно-тренировъчни стрелби, на които могат да се изстрелят огромно количество евтини муниции.

В обкръжението му са хора от ДАНС и магистрати
Съпругата му е проверяващ служител на реда от ГДБОП


Гергана Божанова

Обкръжението на Мартин Божанов - Нотариуса е от някогашни и сегашни чиновници на ГДБОП и ДАНС, както и от магистрати.

Съпругата му Гергана е назначeна с конкурс за проверяващ служител на реда в ГДБОП през 2020 година Година по-късно - по времето на вътрешния министър Бойко Рашков, е лишен допускът ѝ до класифицирана информация, само че след това ѝ се връща с решение на Административния съд - София-град.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев през днешния ден удостовери част от тази информация с думите: “Доколкото ми е известно брачната половинка му е уволнявана веднъж, след което съдът я е възстановил, само че сега тя не е на работа поради отпуск по майчинство ”.

Говори се, че брачната половинка му Гергана е била близка с Любена Петрова - някогашната жена Петьо Петров-Петьо Еврото, който също е разследван за лобизъм към спецсъда. Нищо чудно “консултантът Мартин ” да е насочвал клиенти и към Еврото.

Нотариуса е фамилен другар с прокурор от Софийска градска прокуратура. Друг от околните му преди 7-8 години е бил разследвана за Данък добавена стойност измами и афери с парцели, занимавал се е и с контрабанда на цигари от Гърция. Също непосредствен негов другар е и млад мъж с гръцки корени, забъркан в обира на 21 млн лева от касиера на “Алфа банк ” Петко Митевски, който от 2 година е в пандиза с 14-годишна присъда.

Разследван е за кражба на дело и парцели
„ Чичовото “ на Слави Крашевски
Става “пълномощник ” и продава на себе си



Слави Крашевски - нотариус с рекордните 61 наказателни каузи за измами.

Още 20-ина годишен Мартин Божанов се въртеше в нотариалната адвокатска фирма на чичо си Слави Крашевски. Посрещаше и изпращаше клинтите и там научи всякакви номера - изначало по какъв начин се трансферират коли, а след това и парцели. Така пристигна и прякора му, описаха познати на Мартин Божанов през “Труд news ”.

Между 2000 и 2006 година Слави Крашевски бе станал нотариус рекордьор с 61 наказателни производства за измами. В Нотариалната камара бяха вдигнали ръце от него и се чудеха по какъв начин може единствено в неговата адвокатска фирма да минават хора с подправени талони на колите, подправени имена и персонални карти, да се размятат нотариални актове менте.

Мартин Божанов и негов роднина на име Бойко бяха упрекнати за това, че през 2005 година са откраднали от канцелария на Върховния касационен съд истинските документи от досието с делото против Слави Крашевски. Двамата влезнали “да четат ” материали, на мястото на книжата поставили вестници, след това си отпътували. За това действие Божанов и роднината му не са наказани.

Две от досъдебните производства за машинация на Слави Крашевски са директно свързани с племенника му Мартин. През 2003 година пенсионерката Росица Маркова от София отпътува на лекуване в чужбина. Прибира се и схваща, че апартаментът ѝ на бул. “Сливница ” е продаден. Сделката е изповядана при нотариус Крашевски на 23 ноември 2003 година като продавач е “упълномощеното ” лице Мартин Божанов. Купувачът също се споделя... Мартин Божанов. По същата скица купувач-продавач Мартин Божанов придобива и жилище на ул. “Аксаков ”, благосъстоятелност на 86-годишния Славчо Христов. Сделката е подписана на 23 декември 2003 година при нотариус Крашевски, а Христов схваща за нея, когато нови притежатели идват да го изгонят на улицата.

Реакции на политици
Разстрелът - поради неработещо правораздаване или едва държавно управление
Убийството било отзив на последните десетилетия

“Бяхме позабравили предходните 10 години тези неща, само че уповавам се способените органи да го разкрият ”, сподели през днешния ден водачът на ГЕРБ Бойко Борисов запитан по какъв начин ще разяснява убийството на Мартин Божанов-Нотариуса. Борисов добави, че като основен секретар е отговарял на такива въпроси хиляди пъти, само че това към този момент е работа на други.

“Проведох диалог с основния секретар на Министерство на вътрешните работи. Текат следствени дейности. Жертвата няма досие. Той е разследван от публицисти. Това е образец за неработещата правосъдна система. Това е причина да желаеме тя да бъде оздравена ”, разяснява през днешния ден министър председателят Николай Денков преди съвещанието на Евросъвета в Брюксел. “Ние подхващаме стъпки. Опитваме да рестартираме системата, с цел да си прави работата. Това, което следим с това ликвидиране, а и с предходните, е отзив на последните десетилетия. Специализираният съд се оказа, че прави напълно друга работа и трябваше да го закриваме ”, добави Денков.

“Ние водихме следствие против този човек, когато бях министър. Той е обвързван със среди и в прокуратурата, и в магистратурата, и в съда. Сега го отстраниха, тъй като се уплашиха, че ще разкрие обстоятелства за връзките му с такива среди ”, разяснява някогашният вътрешен министър Бойко Рашков, който сега е народен представител от ПП-ДБ.

“При едва държавно управление, нормално това се случва. Гангстерска война е, ясно. Мафията в България е ясна. Тя е сраснала с политическата власт сега, обикновено е да има саморазправи. Пак споделям, постоянно, когато е имало слаби държавни управления, се е случва това ”, разяснява Гроздан Караджов от Има Такъв Народ.

Мартин Божанов: Консултирам всеки по всевъзможни въпроси
Решавали проблем на Ивайла Бакалова против 100 000 евро
Разследването на Антикорупционния фонд е от 2021 година



Мартин Божанов - Нотариуса дава изявление за Антикорупционния фонд през април 2021 година

“Казвам се Мартин Божанов, практикувам комерсиална активност и консултантска. Консултирам голям брой физически и юридически лица. По всевъзможни въпроси - от това по какъв начин да аранжират градината или дома си до това към кой вероятно юрист да се обърнеш и т. н. ”, споделя Мартин Божанов в следствие на Антикорупционния фонд по случая с Веселин Денков.

Бизнемсенът Денков, притежател и шеф на заведения за хранене и лицензирана финансова къща бе арестуван по следствие на спецпрокуратурата преди 3 години за противозаконна лихварска активност. Жената, с която живее - известната Ивайла Бакалова, носителка на купата “Мис България-Веслена 2001 година ”, беседва с юрист Емил Писков - някогашен чиновник на ДАНС и ГДБОП и с “колегата му ” Мартин Божанов-Нотариуса и ги записва. Най-общо казано - разисква се сума от към 100 000 евро, против която спецсъдът или спецпрокурор да промени мярката “задържане под стража ” на Денков в “домашен арест ”.

И двамата приказват безочливо. Запитан към кого ще се обърне, с цел да пусне арестувания от ареста, Писков дава отговор: “Към Господ. Ще вървим на черква, ще палим свещи! ” Колегата му Мартин, на който Ивайла Бакалова споделя, че ще се обърне за подпомагане към непознати посолства, напряко ѝ дава отговор: “Този съд е страната. Никой не може да се меси във вътрешните работи на страната и на съда. Съдът на следващия ден може да вземе и посланика и да му гледа мярка и на него ”.

Оказва се, че Писков и Божанов употребяват общ офис, само че и двамата отхвърлят да са уреждали рушвет. Адвокатът, който живее на фамилни начала с някогашна зам.-градска прокурорка на София, е по-хитър. Той се измъква с това, че преднамерено в диалога е споделил непостижима огромна сума, с цел да откаже “клиентка ” да търси корупционни способи, с цел да си реши казуса. “Консултантът ” Мартин напряко се пробва да уличи самата Бакалова в корупция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР