Две турски партии в Германия провеждат усилена агитация за бойкот

...
Две турски партии в Германия провеждат усилена агитация за бойкот
Коментари Харесай

Турски партии в Германия агитират за бойкот на изборите

Две турски партии в Германия организират усилена пропаганда за протест на огромните участници в идния на 24 септември федерален избор.

Лидерът на Партията на обновлението и справедливостта Халук Йълдъз предприе обиколка на Балканите и през днешния ден е в Скопие с делегацията си, задачата е разяснение на изборния развой в Германия и по-особената обстановка на тамошните турци след зародилото двустранно напрежение, съобщи. „ Турция стана основна тематика за немските политици по време на акцията, турците са превърнати в инструмент и за пръв път намерено са свързани с вота. За пръв път те се оказаха необикновен приоритет за тях, само че би трябвало да е ясно, че Германия си играе с Турция. Още от времето на митингите за парка Гези президентът Ердоган систематично е употребен като инструмент за агитация. Това постанова по-чувствително отношение на немските турци към идните избори, което значи и всеобщо присъединяване в тях, само че не и поддръжка за огромните партии “, уточни Йълдъз в Скопие.

Германският политик от турски генезис напомни апелите на Реджеп Ердоган на 24 септември да не се гласоподава в интерес на християн-демократите, социалдемократите и зелените, само че това, съгласно него, не значи, че останалите партии са по-малки врагове на Турция. Йълдъз уточни, че опция за турските гласоподаватели в Германия е точно неговата партия, която е най-голямата емигрантска политическа групировка там и на последния избор е спечелила най-вече гласове.

„ Не инцидентно сме в Македония. В Германия балканските мюсюлмани са доста и те би трябвало да ни поддържат. Сред нас има доста съществено наличие на босненци, албанци и български турци, това би трябвало да се институционализира. Ние поради това предприехме и обиколката си из Балканите “, посочи Халук Йълдъз.

Другата турска партия в Германия – Съюз на немските демократи, учредена в края на предишния декември в Кьолн, предлага посредничеството си за нормализирането на двустранните връзки. Зам.-председателят й Рамазан Акбаш съобщи през днешния ден на конференция в Дуисбург, че партията е основана точно с задачата да способства за другарските връзки сред Германия и Турция.

„ Убеден съм, че след вота Ангела Меркел още веднъж ще бъде министър председател на страната. И когато това стане, в случай че имате проблем да погледнете Ердоган в очите, нашият водач Ремзи Ару ще ви заведе при него “, обърна се задочно към канцлера политикът от турски генезис. Активисти на тази партия разлепиха плакати с портрета на Ердоган из градовете с компактни маси турски гастайрбайтери, на които се четат апели за протест на огромните партии.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР