Две трети от работодателите у нас търсят да наемат нов

...
Две трети от работодателите у нас търсят да наемат нов
Коментари Харесай

Бизнесът издирва кадри: Машинни оператори, шофьори и още...

Две трети от работодателите у нас търсят да наемат нов личен състав през тази година, демонстрира изследване на Агенцията по заетостта. Едва 3 на 100 са показали, че имат намерение да съкраващат хора.

Проучването е измежду съвсем 6 хиляди работодатели от цялата страна. Най-много служащите ще се търсят в областите София, Пловдив и Варна. А минимум – в Разград, Видин и Кюстендил, написа bTV.

Какви съответни фрагменти " търси " бизнеса, с цел да наеме тази година – проучени са потребностите в две групи с специалности. В едната – преди всичко са машинните оператори, следвани от продавач-консултанти, шивачи, строители, готвачи. В другата група са специалности, изискващи висше обучение или характерна дееспособност, преди всичко – водачите, следвани от инженери, експерти в опазването на здравето и образованието.

През 2019 година ще се търсят над 1000 машинни оператори и над 5600 водачи. В множеството компании – с непрекъсната претовареност.

Красимир Стоев е натрупал над 30 години стаж като електромонтьор. Сега не вижда на кого ще съобщи занаята: " Младите хора някак си не желаят да заваряват, не желаят да работят на металорежещи машини ".

Предприятието създава и ремонтира уреди за енергийни обекти у нас и в чужбина. За да притегли младежи работодателят на Красимир дава 5 стипендии на учащи годишно. Ако останат на работа при него – през първите години заплатата им не зависи от постигнатото, а по-късно компанията заплаща и магистратура у нас или в чужбина.

Въпреки това заводът " търси " още експерти. " Има по-модерни специалности, по-привлекателни, може би – и по-печеливши. Основно ползата се демонстрира в междинното професионално обучение, там би трябвало да се подчертава ", счита работодателят Иван Желязков.

Проучването демонстрира и каква ще е потребността от фрагменти след 3 години.

3/4 от компаниите са споделили, че ще имат потребност от 30 хиляди души с висше обучение – най-вече ще са инженери по електротехника, електроника и автоматика. Най-малко потребности пък ще има от висшисти по направленията " Право " и " Химични технологии ".

След три години бизнесът ще търси да назначи и 80 хиляди души със приблизително обучение, най-вече за произвеждане на текстил, облекло, обувки.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР