Две трети от българските граждани застават зад позицията за неутралитет

...
Две трети от българските граждани застават зад позицията за неутралитет
Коментари Харесай

2/3 от българите искат страната ни да се сниши за конфликта в Украйна

Две трети от българските жители застават зад позицията за неутралитет във войната в Украйна, като тя се споделя и от голямата част от проруските и левите гласоподаватели.

68,% от българите считат, че България би трябвало да резервира неутралитет по повод н войната в Украйна. Според 21% страната ни би трябвало да окаже поддръжка за Киев, а 7,5% считат, че би трябвало за сме с Русия. Това сочат данните от национално изследване на организация ЕСТАТ, обвързвано с войната в Украйна.

На страната на Русия в спора с Украйна са 23,6% от българите. 32,4 на 100 заемат страната на Украйна, а 40,7% не са на нито една от двете.
Зад Русия застават в по-голяма степен мъжете, хората над 50, жителите на регионалните центрове, гласоподавателите на Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. Подкрепа за Украйна заявяват дамите, хората до 30, столичаните, гласоподавателите на ГЕРБ, Демократична България и Политическа партия.

38% от участвалите в изследването гледат позитивно на бежанците от Украйна. Състраданието и загрижеността се срещат най-много измежду дамите, хората до 30,висшистите и столичаните, както и десните гласоподаватели.

18% от българите гледат на украинските бежанци отрицитално. а 16% с равнодушие. 4 от 10 симпатизанти на Българска социалистическа партия гледат на бежанците отрицателно, като по този индикатор те изпреварват доста даже и тези на "Възраждане ".

73,5% от българите заявяват, че нито са помагали на бежанците от Украйна, нито имат желание да го вършат. Най-много са безразличните към проблемите и потребностите на бежанците измежду живеещите на село, симпатизиращите на Русия, хората с ниско обучение и поддръжниците на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

Три четвърти от българите се опасяват в една или друга степен от трета международна война и съвсем неизбежната, като разследване от нея, приложимост на нуклеарно оръжие.
души
Като по-малка опасност се гледа на риска от окупиране на България и бомбардиране на обекти в страната, може би не толкоз поради това, че са малко евентуални, колкото че въпреки всичко оставят шансове за лично оцеляване. С известни нюанси, най-обезпокоените групи са най-младите и най-възрастните, жителите на регионалните центрове и дребните градове, лицата с главно и ниско обучение, симпатизантите на ГЕРБ, Политическа партия и Демократична България. Най-малко се тревожат столичаните и хората с високи приходи.

Под 7 на 100 от българите са подготвени да бранят страната си като се запишат в армията, при положение на експанзия. Това се равнява на към 400 хиляди. Най-много евентуални доброволци има измежду мъжете до 50 в дребните градове, измежду симпатизиращите на Украйна, измежду гласоподавателите на Политическа партия и негласуващите, само че измежду нито една група делът им не надвишава 10 на 100.

16% са подготвени да избягат от страната, а 38% няма да подхващат нищо. Към „ безвредна “ страна ще се насочат най-много богатите, столичани, младите и електората на Движение за права и свободи и Има Такъв Народ.

Малко над една- трета от участвалите в изследването считат, че принадлежността на България към Съветския блок е забавило развиването ѝ, а малко над една- пета са на противоположното мнение.

42% считат, че политиката на Русия по отношение на България е користна. Между 20 и 25 % са посещавали Русия най-малко един път. Голяма част от симпатизантите на Българска социалистическа партия са били на посещаване там.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР