Две торби от стелещия се над района около кариера Белащица

...
Две торби от стелещия се над района около кариера Белащица
Коментари Харесай

Жителите на Белащица подариха на швейцарското посолство чували с прах от близката кариера

Две торби от стелещия се над региона към кариера Белащица прахуляк, първокласно опакован с червени панделки и надпис " Made by a swiss company in Bulgaria ", пробваха да подарят на швейцарското посолство в София протестиращи против концесионера на находището " Холсим кариерни материали Пловдив " АД. Прахът е събран от масите, покривите, балконите и дворовете на хората , живеещи в селата Белащица, Марково, Цар Калоян, Гълъбово - това са фини прахови частици, разясни ръководителят на " Екогласност " Емил Георгиев.

" Този прахуляк стига до Пловдив, най-много до квартал " Тракия " и се диша от живущите в региона. Не ние, а лекари удостоверяват, че там има доста белодробни болести ", добави той. Освен подаръците, протестиращите носеха за посолството и директория с писма и сигнали, изпратени до институциите - Министерствата на енергетиката, на околната среда, ДАНС, Национална агенция за приходите, окръжния прокурор на Пловдив, копия на медийни изявления по случая. 

На настойчивото звънене на вратата на посолството обаче никой не отвори. 

" Чухме прещракване, дори помислихме, че ще отключат, само че май се заключиха ", споделиха пред кореспондент на Actualno.com протестиращи. Те носеха плакати, призоваващи швейцарските компании да съблюдават българските закони , за чиста природа и прекъсване на кариерата.
" Ще отнесем неполучените дарове на премиера ", зарече се Емил Георгиев и съобщи, че е уверен, че настояването за разширение на концесията с още 50 декара няма да мине . " В момента се прави отчет за въздействието на околната среда и в случай че бъде разширена концесията, това значи, че връх Калоян ще изчезне от лицето на Земята , само че няма да го бъде. Каквото и да се случи новото искане няма да мине ", безапелационен е Георгиев.
От една година " Екогласност " алармира до всевъзможни институци и, че тази кариера нарушава българското законодателство и в някои места излиза отвън територията на концесионната повърхност.

" Това е противозаконен рандеман, т.е. краде се българско естествено благосъстояние ", акцентира Георгиев. За страдание отговор към този момент има единствено от Министерство на енергетиката. " Прави чест на министър Петкова, че наложи глоба в размер на 50 000 лв., с което се удостовери правотата на изказванията ни, че там се прави противозаконен рандеман, уточни Георгиев.
Той описа, че концесията е от 2000 г ., написана от тогавашния министър председател Иван Костов и е за 20 години.
В края на декември, предходната година, поданици на селищата наоколо до кариерата на „ Холсим ” България-Гълъбово, с.Белащица, с.Марково, с.Брестник, гр.Куклен, с.Цар Калоян и ПК Екогласност имаха среща с посланичката на Швейцария у нас, на която я срещнаха с вредите, които швейцарската компания нанася на региона-запрашаване, липса на наложителното по наставления оросяване на терена, доста нарастване на респираторните болести, застрашени водоизточници, липса на рекултивация, работа отвън координатите на позволената концесия. Посланичката даде обещание да отиде на място, да се запознае с проблемите на хората и да спомага в разговора по разрешаването им.

Повече от половин година след срещата в посолството нищо не се е трансформирало, с изключение на признанието на Министерство на енергетиката, че концесионерът „ Холсим ” добива естествени благосъстояния отвън позволените граници, което излиза наяве от наказателно разпореждане на Министъра на енергетиката от 21.05.2019 и за това нарушаване сдружението е глобено с 50 000 лева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР