Две тетрадки на Чарлз Дарвин, изчезнали преди повече от 20

...
Две тетрадки на Чарлз Дарвин, изчезнали преди повече от 20
Коментари Харесай

Върнаха след 20 г. изчезналите тетрадки на Дарвин в британска библиотека

Две тетрадки на Чарлз Дарвин, изчезнали преди повече от 20 години, са върнати непокътнати в библиотеката на университета в Кеймбридж, написа IFLS. Тетрадките били увити във фолио, сложени в кутии и доставени в розова подаръчна торбичка, съдържаща плик с много странна записка, адресирана до библиотекаря.
В една от двете тетрадки се намира историческата схема, направена от ръката на Дарвин, на „ Дървото на живота “ с думите „ Мисля “ в горната част на страницата. Рисувана е през 1837 година В тази рисунка натуралистът изобразява първите си разсъждения за взаимоотношението сред разнообразни типове от един и същи жанр.
Тетрадките са били откраднати сред 2000 и 2001 година, откакто били донесени от вместилище, с цел да бъдат снимани. Почти година след фотосесията станало ясно, че е изчезнала дребна кутия с две тетрадки.
В началото на 2020 година учените още веднъж почнали интензивно да търсят историческия монумент и улики срещу крадеца (включително посредством идентифицирането на пръстови отпечатъци от архива на Дарвин, който се състои от към 189 кутии). 
15 месеца по-късно, откакто библиотеката отправила обществен апел към незнайния апаш да върне скъпите тетрадки, напълно като по филмите той се отзовал на молбата. Анонимно, несъмнено. 
Тетрадките са в много положително положение, без забележими следи от щета. Били оставени на пода пред кабинета на библиотекаря, увити в домакинско фолио и сложени в блестящо розова подаръчна торбичка, а бележката в кафявия пощенски плик гласи: „ Библиотекарю, цветущ Великден, X “. Тетрадките към този момент могат да заемат своето почтено място дружно с останалата част от архива на Дарвин в библиотеката на университета в Кеймбридж, в сърцето на културното и научно завещание на нацията, дружно с архивите на сър Исак Нютон и професор Стивън Хокинг.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР