Две тарифи за плащане на вода и допълнителна помощ за

...
Две тарифи за плащане на вода и допълнителна помощ за
Коментари Харесай

От КЕВР предлагат две тарифи за плащане на вода и социална помощ за хората, които не могат да плащат

Две цени за заплащане на вода и спомагателна помощ за хората, които не могат да си разрешат сметките, предлага Комисията за енергийно и водно контролиране. Това заяви в особено изявление за Българска национална телевизия ръководителят на КЕВР Иван Иванов. От ведомството са получили увещание на депутати, че могат да поддържат предложенията им и те да бъдат гласувани в Народното събрание. Какво постанова измененията?

От началото на годината водата за семействата нарастна приблизително с 15%. В някои от градовете нарастването е сред 35 и 40 на 100. Така цената й доближи до сред три и шест лв. на кубик. Именно това е и повода да се търси метод за подкрепяне на хората, които не могат да си заплащат сметките. Отделно от КЕВР считат, че е извънредно време да бъдат въведени и две цени за заплащане на вода за всички консуматори - с по-ниска цена до три кубика на човек и по-скъпа над този размер.

Цената на водата в цялата страна ще продължи да се усилва поради предстоящите вложения на водните сдружения в модернизиране на мрежата им. А първите по-високи нараствания към този момент са факт.

" Повечето хора пестят вода, и то освен от вода, само че и от ток и от храна, с цел да могат да си заплащат сметките ".

" Лятно време доста вода харчим, тъй като се къпем по два пъти дневно. Няма по какъв начин, скъпо е, изключително за такива като нас пенсионери ".

Сега от КЕВР оферират да бъде въведена обществена помощ за хората, които не могат да си заплащат водата, както и две цени. До три кубични метра вода на човек цената да бъде по-ниска.

" Над тази норма, да има втора по-висока цена, с нея който желае може да си полива доматите и краставиците в градината, може да си цялостни домашния басейн с питейна вода, или джакузито, само че това към този момент не е право безусловно належащо на човек, с цел да употребява водата като всеобщо богатство за хигиенични и домашен потребности ", сподели Иван Иванов.

И двете цени ще бъдат определяни от Комисията.

" За слабите обществени пластове да се вкара категория сходна на енергийно уязвимите консуматори - това да бъдат водно уязвими консуматори ", уточни Иван Иванов.

Омбудсманът от дълго време упорства да бъде плащана водна помощ.От институцията до момента безрезултатно пишат писма до Министерския съвет.

" В в този момент настоящият закон за контролиране на ВиК услугите има планувани водни помощи да се употребяват за потреблението на 2,95 кубика вода за лица, които получават обществени помощи. Това което би трябвало да се направи сега е да стартира да се извършва закона ", уточни Цветанка Илиева.

Оттам обръщат особено внимание на обстоятелството, че когато се създават и две цени, би трябвало да се посочи по каква цена ще се заплащат общите разноски в блока.

" Наскоро имахме тъжба от Добрич, индивидът е на минимална пенсия и потреблението му беше четири кубика за месеца, а имаше начислени още 5 кубика за общо ползване. Реално той би трябвало да заплати девет кубика по пет лв. са 45 лв. ", уточни Цветанка Илиева.

Два от градовете с доста висока цена на водата у нас от 1 януари са Ямбол и Елхово. Там тя коства съвсем пет лв. за кубик.

" На този стадий не ми се постанова да лимитирам потреблението на вода, само че да прекомерно скъпа е за този град ", сподели Станислава Иванова.

" Аз се оправям тъй като имам двама сина, които не са женени и ми оказват помощ, само че общо взето от време на време съм плащала и по 30 лв. без да съм изразходвала толкоз ", означи Мария Парушева.

" Как да се ограничаваш от вода, редно ли е, да не се къпем ли, да не се перем ли?, пита Кънчо Баев.

Увеличенията няма да спрат до тук.

" Необходими са съществени средства за поправяне на националната водопреносна система, която е издигната преди повече от 60-70 години ", изясни Иван Иванов.

Вече има ВиК сдружения, които не извършват стратегиите си за ремонт и търпят наказания.

" През предишния регулаторен интервал ние установихме, че 17 сдружения ВиК оператори в страната, не са изпълнявали своята капиталова стратегия, по-тази причина ние намалихме поисканата от тях цена ", сподели Иван Иванов.

Предстои предложенията на КЕВР да бъдат подкрепени от депутати, с цел да може да бъдат импортирани в Народното събрание.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР