Две спасителни акции за 24 часа - едната в Пирин,

...
Две спасителни акции за 24 часа - едната в Пирин,
Коментари Харесай

Спасителни акции в планината: Защо хеликоптер не може да стигне до пострадал?

Две избавителни акции за 24 часа - едната в Пирин, а другата в Рила.

Едната напълно наземна и доста тежка, траяла 12 часа. При втората пристигна помощ по въздух, само че мъж загуби живота си, поради тежки контузии от рухването.

При избавителната интервенция в Пирин, която продължи 12 часа, въздушна помощ не съумя да пристигна и 19 спасители носиха на ръце паднала туристка.

Жената е паднала в региона на връх Джано, на към 2600 м

„ До такива случай и се стига най-много поради подценяване на планината “, сподели Благовест Обецанов, планински избавител. По думите му други аргументи могат да са подценяване на личните сили, несъответствуващ терен, отдалечено място, несъответствуваща екипировка и нехайство.

„ Подобни произшествия не стават постоянно, само че когато стават е доста мъчно за нас “, уточни той.

Обецанов  сподели, че дамата била с добра екипировка, само че неподготвена за прехода. Най-вероятно това е повода за случая. Нямала планинска застраховка. Той моли да се прави планинска застраховка, когато се върви в планината.

„ Районът е доста сложен и далечен, с превъзмогване на огромна денивелация. Има доста спускани и изкачвания. Налагаше се по 6-7 души да държат носилката “, сподели планинският избавител взел участие Стойчо Баненски.

„ Нямаме отговор на въпроса за какво още няма медицински хеликоптер в България. Няма да се изморим да го задаваме този въпрос “, сподели Обецанов.

Обучението на избавителното куче е дълъг развой

По думите на сътрудник му, в случай че са имали подобен хеликоптер акцията е щяла да завърши за 2 часа.

„ Ако може да стигне до мястото на случая, несъмнено. Вчера видяхме, че макар съществуването на подобен хеликоптер, не постоянно може да вземе потърпевшия “, уточни Баненски.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР