Две социални мрежи, които вероятно ползвате, събират много данни за

...
Две социални мрежи, които вероятно ползвате, събират много данни за
Коментари Харесай

TikTok и Youtube споделят повече лични данни от всички други социални мрежи

Две обществени мрежи, които евентуално ползвате, събират доста данни за вас, като има немалка възможност това, което вършат с тях, да не ви хареса, написа Си Ен Би Си.

Според оповестено предишния месец изследване на компанията за мобилен маркетинг URL Genius обществените мрежи YouTube и TikTok наблюдават персоналните данни на потребителите в по-голяма степен от всички други сходни платформи.

Проучването е открило, че Youtube, която е благосъстоятелност на Гугъл, събира персонални дани най-много за лични цели, като да вземем за пример за следене на онлайн историята на търсене и локализиране на местоположението, тъй че да таргетира по-добре рекламите. Tiktok, която е благосъстоятелност на китайския софтуерен колос  ByteDance, разрешава на трети страни да събират потребителски данни, като не е ясно какво тъкмо се случва с информацията по-късно.

Когато става въпрос за тракери на трети страни на процедура е невероятно да се разбере кой тъкмо наблюдава вашите данни и каква информация събира – от това с кои изявления взаимодействате и какъв брой време отделяте за тези взаимоотношения, до това къде се намирате в даден миг.

В прочуването се показва, че тракерите на трети страни могат да наблюдават интензивността ви в други уеб страници, даже откакто напуснете приложението.

От URL Genius е употребява функционалността Record App Activity на iOS на Apple, с цел да преброят какъв брой домейни наблюдават интензивността на потребителите в 10 разнообразни приложения на обществени мрежи - YouTube, TikTok, Twitter, Telegram, LinkedIn, Instagram, Фейсбук, Snapchat, Messenger и WhatsApp, в границите на едно посещаване, още преди да сте влезели в профила си.

На първите две места са се озовали YouTube и TikTok с по 14 мрежови контакта, което е доста над междинното равнище от 6 контакта на приложение. В прочуването се показва, че броят на мрежовите контакти евентуално още по-голям при потребителите, които са влезели в профилите си в тези приложения.

При Youtube 10 от тези тракери са вътрешни за платформата, което значи, че те наблюдават интензивността на потребителите за лични цели. При TikTok обаче цели 13 от контактите са на трети страни.

Според изследването следенето от трети страни продължава, даже в случай че потребителите са се отказали от него в настройките на тези приложения.

През октомври Wired разгласява информация за метода, по който TikTok наблюдава потребителските данни. Според обявата обществената мрежа може да „ прави изводи “ за персоналните ви характерности на база на възрастовата група, в която попадате, вашия пол и друга информация, която събира. Тази процедура известна като „ хипотетична демография “, се употребява и от други уеб сайтове, в това число и Гугъл.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР