Две сестри от Дупница попаднаха в капана на планината, подведени

...
Две сестри от Дупница попаднаха в капана на планината, подведени
Коментари Харесай

Сестрите Траяна и Александра тръгнаха да дирят древни артефакти и пирамида край Фенерин камък, но става голяма беля

Две сестри от Дупница попаднаха в клопката на планината, подведени от интернет информация и изчезнала маркировка за връх Фенерка в Рила. Спасители от ПСС – Дупница и кметът на Бистрица Кирил Огненски издирваха няколко часа изпадналите в неволя туристки и ги откриха невредими.


В неделя сутринта двете сестри Траяна и Александра Григорови решили да се поразходят на чист въздух в планината. Преди това прочели в интернет, че на Фенерин камък под едноименния връх са открити праисторически артефакти, имало и пирамида. Те обаче се отклонили от пътя и се озовали на друго място, по-високо от местността, която търсели. На връщане се изгубили в шубраци и гъста гора. Потърсили помощ на тел. 112 и траяли да търсят друга пътека, по този начин навлезли още понавътре в гората.

За случилото се Траяна сподели следното: “Първо желая да благодаря на спастелите от ПСС – Дупница и на кмета на Бистрица Огненски. Те ни избавиха в тежка обстановка. Аз и сестра ми сме планиларки и до момента не ни се е случвало да закъсваме в планината. Първо ни заблуди известие в интернет, че под връх Фенерка има камък, наименуван Фенерин камък, имало дори и пирамида.

С лекия автомобил стигнахме до вилата на Топлоелектрическа централа и оттова тръгнахме пешком. Липсата на маркировка ни обърка и хванахме в посоката, която мислехме, че е вярна. Стигнахме доста високо, само че Фенерин камък не открихме. Тръгнахме надолу, само че защото беше доста стръмно, минахме по друга пътека. По едно време мина джип с горски чиновници и им обяснихме за къде сме тръгнали и какво търсим. Те ни споделиха, че сме се изкачили по-нагоре от Фенерин камък.

Оставиха ни на път, който води за тази околност, само че ние се изгубихме. Лутахме се повече от 2 часа и не можахме да открием вярната пътека. Към 18,00 ч. взехме решение да звъним на тел. 112 и да търсим помощ, с цел да се приберем по ярко.

От националния оператор бяха подали сигнал до ПСС – Дупница. Те се свързаха по телефона с нас и ни попитаха почти къде се намираме, само че ние не знаехме къде сме. Изпращахме фотоси на местността, като преди този момент бяхме помолени от кмета на Бистрица, който също се свърза с нас, да се изкачим на по-високо и оттова да ги изпратим. Оказа се, че не могат да одобряват фотосите и спасителите ни дадоха уебсайт, посредством който да ги изпращаме. По фотосите на местността ни откриха. При нас пристигнаха 9 души от ПСС и кметът Огненски и ни изведоха от храсталаците и гъстата гора, в която бяхме попаднали. Около 22,30 ч. се прибрахме у дома.

Спасителите описаха, че преди нас са спасявали жена от Габрово, която е счупила грубо крайници си в планината над Сапарева баня.

Обръщам се към тези хора, които поддържат маркировката в планината, да минат по всички пътеки и да сложат обозначителни табели. По пътя намерихме две остарели табели, които сочеха накъде е вилата на ТЕЦ-а, не и те не помогнаха”.

Сестрата на Александра – Траяна, е пристигнала в летен отпуск от Съединени американски щати, където живее и работи, прецизира struma.bg.

С сполучливата избавителна акция кметът на село Бистрица Кирил Огненски се трансформира в същински воин за следващ път.

„ Аз като кмет познавам целия регион на Бистрица и планината. Тук пребивавам и настрана от това обикалям непрекъснато планината. Първоначално с мен се свързаха планинските спасители. След това девойките изпратиха фотография от мястото, където се намират. Заедно със избавителния отряд тръгнахме към 19.30 часа и към 22 часа към този момент бяхме разкрили дамите. Те бяха премръзнали, мокри и изнемощели “, изяснява още Огненски, който е един път или два пъти е рискувал и личния си живот, участвайки в сходни акции, написа в. Монитор.

Кирил Огненски, Снимка: в. Монитор
„ Доколко зная едната от дамите неотдавна се е завърнала от чужбина и е запалена планинарка. Искали да доближат до неповторимия връх в нашата планина, само че уви. Дори и през летните месеци планината крие не малко рискове, изключително за хора, които не я познават “, разяснява Кирчо, както го назовават бистричани.

Това е поредна избавителна акция, в която се включва дупнишкият кмет-герой. През лятото на м.г. той избяга от болничното заведение в града след прекаран инфаркт, с цел да избави 39-годишен мъж в планината. Докато лежал на болничното легло той получил позвъняване от собствен прочут, че дупничанин е ухапан от насекомо в село Бистрица и се задушава. Без да се замисли Кирил Огненски избягал от болничното заведение, разкрил индивида и му оказал първа помощ. И тогава с помощта на бързата реакция на кмета трагичната обстановка приключи с благополучен край. „ Доколкото знаем кмета от 19 години е доброволец, макар скромните му 43 години. Помагал е на доста хора. Даже тази зима си трансформира колата в снегорин и чистеше цялото село на персонални начела. Наистина доста добър човек с едно голямо сърце. И този път без да се замисли оказа помощ на тези две дами. Можеше да се случи най-лошото с тях в случай че бяха останали цяла нощ в планината “, разясниха хора от село Бистрица.

По думите на Огненски пък избавителната акция се увенчала с триумф и с помощта на това, че в Дупница се намира най-хубавия избавителен отряд в България, потвърдил в годините професионализма и отношението си към спасяването на човешкия живот.

„ Доколкото зная няколко часа по-рано момчетата са помогнали и на потърпевша туристка в региона на Седемте рилски езера. 41-годишна жена от Карлово е била със строшен гален и открита рана. Момчетата са съумели да доближат до нея, дали са й обезболяващи и са я свалили с количка до станцията, където ги е чакала кола за спешна помощ “, разяснява още кметът на село Бистрица, Кирил Огненски.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР