Две селища от късножелязната епоха (V-I в. пр. Хр.) бяха

...
Две селища от късножелязната епоха (V-I в. пр. Хр.) бяха
Коментари Харесай

Археолози откриха две селища от късножелязната епоха край Сливен

Две селища от късножелязната ера (V-I в. прочие Хр.) бяха открити при археологически изследвания край сливенското село Глуфишево . Новината бе обявена от Регионалния исторически музей /РИМ/ „ Д-р Симеон Табаков “ в Сливен.

В долината на река Тунджа втора година се правят обходи на археолози от музея и Нов български университет, а за дейностите оказват помощ и учени от Чикагския университет и доброволци от Германия. 

Открити са фрагменти от амфори , които сочат, че обитателите на землището на Глуфишево през късножелязната ера са внасяли вино или зехтин от Тасос . Твърде евентуално е, че те също са произвеждали и изнасяли вино с гроздето, което са отглеждали по скатовете на Лозбаир и Калебаир .

Учените допускат, че от тази ера датират и първите пътни връзки сред селищата , съхранени в загатна на локалното население като “големия калдъръм ” (свързващ селището с Кабиле) и “малкия калдъръм ” (трасето му през римската ера може да се наблюдава до Августа Траяна).

Археологическият екип си е сложил за цел да обходи равнинните елементи на община Сливен. Добавянето на нови обекти към Археологическата карта на България е значимо изискване за опазването и интерпретирането на старините ни.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР