Две седмици сред пожара в претъпкания с бежанци лагер Мория

...
Две седмици сред пожара в претъпкания с бежанци лагер Мория
Коментари Харесай

Ще се обедини ли ЕС около новия Пакт за миграцията и предоставянето на убежище или разногласията ще продължат?

Две седмици измежду пожара в претъпкания с бежанци лагер Мория на гръцкия остров Лесбос, трансформирал се в знак на неуспеха на европейската миграционна политика, Европейската комисия показва през днешния ден своето предложение за промяна на механизма за даване на леговище в Европейски Съюз. Въпросът поражда напрежения измежду страните членки, съобщи Франс прес.

Така наречения нов Пакт за миграцията и даването на леговище ще бъде показан през днешния ден от европейската комисарка по вътрешните каузи Илва Йохансон. Тя пази концепцията за " механизъм за наложителна взаимност " по миграционните въпроси сред страните членки и желае да форсира процеса на връщане в страните на генезис на мигрантите, които не са получили право на леговище.

Пактът ще бъде показан пет години след миграционната рецесия, раздрусала Европейски Съюз през 2015 година и в миг, в който броят на противозаконните мигранти, идващи в Европейски Съюз спадна на 140 000 души за миналата година.

В речта си за положението на съюза председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен съобщи желание да бъде сменен Дъблинския правилник, който е дирек на актуалната миграционна политика на Европейски Съюз. Фон дер Лайен желае да го размени с нова европейска система за ръководство на миграцията, осведоми Българска телеграфна агенция.

Дъблинският правилник поверява на първата страна членка на Европейски Съюз, в която е влезнал мигрантът, отговорността за обработката на неговата молба за даване на леговище. Според страните на първа линия, като Италия и Гърция, този правилник е неправдив.

Йохансон, която ще показа детайлите на новия Пакт през днешния ден, счита, че всички страни членки би трябвало да се притекат на помощ, " когато една страна членка е под напън, когато доста хора имат потребност от отбрана ". Тя сподели, че помощта няма да се състои единствено в пренастаняване на мигрантите от една страна членка в друга, а и в подкрепяне на връщането, на тези, на които не се поставя леговище, към страните им на генезис.

Френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон счита, че всеки би трябвало да работи съответно в поддръжка на страните на първа линия или посредством финансиране на Фронтекс (европейската организация за защита на външните граници).

Вишеградската четворка, плюс Словения, Литва и Естония са срещу наложителното пренастаняване на мигрантите от една в друга страна членка, тъй като съгласно тях това подтиква противозаконната миграция. Те декларират поддръжка за оказване на по-голяма финансова и оперативна помощ на страните, в които първо идват мигрантите.

Бедствието в Мория докара единствено до лимитирани обещания за банкет на мигранти оттова, като те касаеха главно непридружаваните малолетни лица. Тези обещания пристигнаха и от стеснен брой страни - едвам десетина членки на Европейски Съюз.

Миграционната рецесия отпреди пет години принуди Европейски Съюз да подписа с Турция едно породило дискусия съглашение за да се понижи броят на мигрантите, идващи по море в Гърция. Също толкоз подложена на критика бе и поддръжката, която бе оказана на либийската брегова защита, с цел да стопира мигрантите, потеглящи от либийския бряг към Италия.

Йохансон твърди, че в този момент има предложение, което би могло да се одобри от всички страни членки и от Европейския парламент.

Но през днешния ден канцлерът на Австрия Себастиан Курц даде индикации, че постигането на консенсус ще е мъчно. Той съобщи, че разпределянето на претендентите за леговище в Европа няма да потръгне и напомни, че подобен опит към този момент е юридически и се провалил и че доста страни са срещу концепцията.

" Нещата няма да проработят по този метод, а посредством по-добра отбрана на външните граници, посредством битка против трафикантите и изпращане на помощ на място ", съобщи Курц.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР