Две седмици след въвеждане на новите промени в Наказателния кодекс

...
Две седмици след въвеждане на новите промени в Наказателния кодекс
Коментари Харесай

Измъчва ме чувство за вина: Заради новите правила в НК Антон остана без камион и без работа

Две седмици след въвеждане на новите промени в Наказателния кодекс за лишаване на автомобил в случаите, когато е установена приложимост на алкохол над 1,2 промила или на наркотични субстанции и техните аналози, в Бургас предявиха обвиняването на първия водач, попаднал под ударите на новите наказания.

43-годишният Антон Танев е първата жертва на новите правила. Заловен е да кара камион по време на работа, а при тестване на място, дрегерът на пътна полиция регистрира 3,01 промила алкохол. Кръвният тест демонстрира не по-малко фрапантното количество от 2,03 промила, а тежката машина се оказва не негова, а на работодателя.
Аз съм си признал пред служителите на реда, когато ме стопираха. Вечерта съм пил 50 грама водка, на обяд с сътрудника в Ямбол товарихме в един цех. И си позволихме една бира. И цяла вечер не съм спал, знаете в този камион какво нещо е, горещо е, комари, мухи.
Антон Тенев

Камионът е запориран до привършване на досъдебното произвеждане, което може да отнеме повече от година. А лидерът пристигна в районното полицейско ръководство, уволнен от работа, с отнета шофьорска брошура, обезверен и в незнание дали ще би трябвало да заплати данъчната оценка на камиона или друга парична глоба. Признава, че възприятието за виновност го изтезава.

Новите ограничения обаче повдигнаха голям брой въпроси и възмущение измежду юристите, съгласно които автомобил се лишава само с краен правосъден акт, който единствено съд може да постанови.
В случая много незаконосъобразно до колкото разбирам ще бъдат отнемани тези коли с един протокол за непринудено предаване. Или посредством един оглед на автомобила и по този метод, като и двете дейности са незаконосъобразни.
юрист Ваня Радиева - бранител на прегрешения водач

Юристи смятат, че новите ограничения ще повлекат редица правосъдни каузи от действителните притежатели и работодатели, които не носят виновност в случаи като при камиона на Антон Танев. Юристи приканват за преразглеждане на новите промени в закона, при които се лишава автомобил при приложимост на алкохол над 1,2 промила, само че не и при ликвидиране на пътя при ръководство на МПС да вземем за пример.
И в случай че лидерът реши да даде кръвна проба, защото до колкото знам са единствено три лаборатории в България, които правят тези експертизи. През това време до момента в който се чакат да излязат резултатите от тези експертизи, какво се случва с този автомобил, къде ще бъде държан той, кой ще го съблюдава, кой ще го пази, кой ще дава отговор в случай че нещо се случи с автомобила, в случай че излезе негативна кръвната проба с биологичните проби.
юрист Ваня Радиева - бранител на прегрешения водач -

Заради новите ограничения от регионалните дирекции започнаха незабавни ограничения по разширение на актуалните държавни паркинги и търсене на нови. Днес първи коментар направи и новият шеф на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи Бургас, комисар Емил Павлов.
ОД на Министерство на вътрешните работи Бургас е основало нужната организация с цел да може да репатрираме колите, има избрани места, където да репатрираме конфискуваните коли по досъдебните производства, имаме подпомагане и от страна на Община Бургас, тъй че за момента нямаме проблем с тази тематика.
комисар Емил Павлов - шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи Бургас

А другояче новите ограничения бяха посрещнати с утвърждение от огромна група хора, изгубили своите близки на пътя и търсещи от години по-строги ограничения за противопоставяне против използването на алкохол и опиати от водачи на МПС. Очаква се броят на хванатите пияни и дрогирани извършители да нарасте още до края на летния туристически сезон.
Иззети коли след смяната от 8 август на Наказателен кодекс са 18 броя, само че броя непрекъснато пораства. Има разнопосочни отзиви за това дали тази мярка ще даде резултат. Времето ще покаже.
комисар Емил Павлов - шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи Бургас

Със сигурност обаче следва растеж от съвещания по тълкувателно дело на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, което може да отвори вратите и юридическите лица да претендират за неимуществени вреди.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР