Две седмици преди Коледа депутатите успяха да гласуват на първо

...
Две седмици преди Коледа депутатите успяха да гласуват на първо
Коментари Харесай

Депутатите приеха бюджета за 2024 г. на първо четене


Две седмици преди Коледа депутатите съумяха да гласоподават на първо четене бюджета за идната година.

Това стана след траяли близо 7 часа диспути с гласовете на " Продължаваме промяната - Демократична България ", ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи.

Дебатите трябваше да стартират още предходната седмица, само че бяха отсрочени поради рецесията с управлението на незабавния център “Пирогов ”, чието разрешаване съответства с плануваното първо четене на главния финансов закон.

При представянето на параметрите на бюджета финансовият министър още веднъж акцентира, че те са били направени по този начин, че да бъдат покрити Маастрихските критерии, нужни за влизането в Еврозоната, с изключения на инфлационния аршин.

" Бюджетът е добре уравновесен и е ориентиран главно в две посоки - вложения и повишение не приходите. Като цяло има няколко неща, които би трябвало да бъдат маркирани като икономическа философия, която следва последните няколко години - едното е, че с цел да пораства българската стопанска система би трябвало да има вложения, само че другото извънредно значимо нещо е, че с цел да пораства българската стопанска система би трябвало да има съответно възнаграждение, " изясни Василев пред депутатите.

Той сподели още, че за първи път в бюджета са изнесени дружно с финансовите параметри и националната капиталова стратегия и всички финансови разноски, и капиталовата стратегия за общините, като измененията в листата на подадените от локалната власт планове ще бъде обновен сред двете четения.

След 1 март следващата година, в случай че има подадени още планове, те ще бъдат разисквани в парламентарните комисии и по-късно гласувани в пленарната зала, разясни министърът.

Бюджетът за 2024 година е разчетен при растеж на брутния вътрешен артикул (БВП) от 3,2% следващата година и 1,8% до края на тази година.

Средногодишната инфлация, която се чака за следващата година, е 4,8 на 100.

Против по този начин заложените параметри в бюджета за идната година се оповестиха от Българска социалистическа партия, “Възраждане ” и “Има подобен народ ”. Те насочиха съществени рецензии към заложените финансови параметри.

" Заложеният стопански напредък от 3,2 е пожелателен и съгласно нас той е мъчно осъществим. Ние поддържаме нарастванията в обособените браншове, само че къде са промените, примерно в опазването на здравето, превеждаме 3,2 милиарда доста добре, само че докога ще бъдат търговски сдружения лечебните заведения, ” съобщи Румен Гечев от Българска социалистическа партия

“Повишаването на приходите би трябвало да е на база стопански напредък, а не въз основата на нов дълг. Вървим към съществено повишение на дълга през идната година, ” сподели Цончо Ганев от “Възраждане ”.

А Тошко Йорданов от “Има подобен народ ” насочи директни обвинявания към финансовия министър Асен Василев.

“Проблемът е, че нещата, които той прави, има вяра че по този начин е вярно, това е по-лошото в цялата работа. Той е откровено уверен, че да се харчат пари, които ги нямаме е вярно, ” сподели депутатът.

Критики обаче се чуха и от депутати от партиите, покдрепящи бюджета.

" Чух, че ние сме разкрили бюджетна политика, съгласно която можем повече да харчим в сравнение с сме изкарали и да не ни се усилва дългът и ние да просперираме и това нещо да е с помощта на номинално замогване, ” сподели Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС.

" Ние имаме повишаване действително на недостига към Брутният вътрешен продукт с към 2%, това значи, че на нас ни трябват към 30 години, с цел да стигнем средноевропейските равнища на дълг към Брутният вътрешен продукт, ” разяснява Искрен Арабаджиев от “Продължаваме промяната-Демократична България ”.

На фона на разногласията в пленарната зала депутатът от " Продължаваме промяната - Демократична България " Мартин Димитров прикани разискваванията по бюджета да не се трансформират във взаимни обвинявания и изваждане на изявления от подтекста, а в градивния диспути, с които да се сложи рамка, която след това при нужда да бъде променяна.

Срокът за оферти преди второто гледане на плана е до края на деня на 15 декември, петък.

По-рано през днешния ден ръководителят на Народното събрание Росен Желязков увери, че той ще бъде признат преди Коледните празници.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР