Две съдебни инстанции спряха търг за продажбата на самолета на

...
Две съдебни инстанции спряха търг за продажбата на самолета на
Коментари Харесай

Спряха търга за самолета на Божков

Две правосъдни инстанции стопираха търг за продажбата на самолета на Васил Божков по искане на антикорупционната комисия. Мотивът - в случай че самолетът бъде продаден, той нямало да може да бъде конфискуван в интерес на страната, в случай че някой ден се потвърди, че е добит със средства от закононарушение.

Междувременно машината се амортизира, цената й пада и също така се натрупат куп лихви и отговорности, които, в случай че обвиняванията против Божков не бъдат потвърдени в съда, може да се окаже, че ще би трябвало да бъдат платени от данъкоплатците. Той и юристите му разясниха проблема и настояват, че със прекъсването на търга имуществото се поврежда, без значение дали на финала на правосъдната сага ще се окаже отнето в интерес на страната, или върнато като законна благосъстоятелност на Божков.

" Дали тези пари ще бъдат мои, като се продаде самолетът, или на страната, няма никакво значение. С дейностите си КОНПИ и Антон Славчев повреждат собствеността. Когато огромното дело на Антикорупционната комисия завърши, в случай че въобще завърши, самолетът ще може да бъде продаден единствено като скрап ", разяснява Васил Божков пред " Дневник ".

В момента моторите на самолета били свалени, с цел да се консервират, а летателната машина чака
развръзка по проблема на паркинг в Германия. Антикорупционната комисия разгласи през февруари 2021 година, че постанова запори на имущество на Васил Божков, като активите са на обща стойност 406 547 219 лева и включват жилища в София и Балчик, къща в Гърция и недвижими парцели в Париж. Освен това комисията тогава изиска лишаване на яхта за 1 100 000 лева и аероплан Bombardier с пазарна стойност 34 000 000 лева

На 10 януари тази година адвокатската фирма на частния правосъден реализатор от София Милен Бъзински разгласи, че продава на търг аероплан, благосъстоятелност на компания на предприемача Васил Божков, за 28 739 600 лв. без Данък добавена стойност.

В известието за търга беше маркирано, че върху самолета има вписани три залога и пет запора - на разнообразни учредения. Те са от банка, антикорупционната комисия и Националната организация за приходите.

Публичната обмен от частен правосъден реализатор е по изпълнително дело от Главна дирекция " Главна въздухоплавателна администрация ", която е към Министерството на превоза.

От документите, приложена към обявлението за обмен, се разбираше, че единият от двата мотора на самолета е бил свален поради ремонт и обслужване, което ще трае почти към 3 месеца и ще коства близо 1 млн. евро. Търгът беше плануван за 9:00 ч. на 13 февруари, само че до процедурата по този начин и не се е стигнало.

Самолетът на Божков сега е партерен в Германия и ще остане там незнайно какъв брой още време поради спрения търг.

От документи по проблема се схваща, че през 2014 година компания " ВАБО 2012 " ЕООД (с едноличен притежател на капитала Васил Божков) подписва контракт за овърдрафт с " Интернешънъл асет банк " АД. През 2018 година този заем е гарантиран посредством залог на движима движимост - самолетът Bombardier, който е благосъстоятелност на " ВАБО 2017 " (собственост на Васил Божков, " ВАБО 2012 " и още 4 фирми).

Залогът е основан две години преди Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (тогава КПКОНПИ, а в този момент след измененията в закона КОНПИ) да желае отнемането му.

През 2021 година (атаката против Божков и хазартния му бизнес стартира през януари 2020 г.) " ВАБО 2012 " ЕООД получава съобщение от банката за предварителна дължимост на отговорностите по контракта за овърдрафт. Поради липса на заплащане банката завежда дело против компанията и я осъжда да заплати към 3 500 000 лв., за което е публикуван изпълнителен лист.

В края на 2021 година банката трансферира възмездно това свое взимане (3 500 000 лева) в интерес на " Бългериан хотелс сървисиз " ЕАД (фирма, обвързвана с Божков), дружно с всички права и отговорности към него, включително със залога върху самолета.

Новият заемодател образува изпълнително дело въз основа на изпълнителния лист пред ЧСИ Милен Бъзински, като на 20 октомври 2023 година е изпратена покана за непринудено осъществяване. Заради липса на заплащане в период взискателят " Бългериан хотелс сървисиз " ЕАД е изискал да се пристъпи към осъществяване, а точно продажбата на заложения аероплан на обществена обмен. Изготвени са оценка на самолета, изчислени са насъбраните разходи и е разгласен търгът.

С определение от 25 януари 2024 година обаче Софийският градски съд (СГС) стопира продажбата по искане на КОНПИ, която упорства, че самолетът е запориран в границите на огромното произвеждане още през февруари 2021 година, по което е блокирано съвсем цялото имущество на Божков и фамилията му. Частният правосъден реализатор Милен Бъзински стопира изпълнителното дело и самолетът няма по какъв начин да бъде продаден.

Определението на съда е разказано в една страница и не съдържа никакви претекстове, като настояването на КОНПИ е прегледано и утвърдено единствено официално.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР