Две са кандидатурите за ръководител на Здравната каса - Иванка

...
Две са кандидатурите за ръководител на Здравната каса - Иванка
Коментари Харесай

Парламентът избира шеф на НЗОК на извънредно заседание

Две са кандидатурите за началник на Здравната каса - Иванка Динева, издигната от ГЕРБ-СДС, и Жени Стайкова - от " Българска социалистическа партия за България ". От Политическа партия не излъчиха своя номинация, а от " Възраждане " отдръпнаха претендента си.

Решението коя от двете ще оглави касата до март 2025 година, управлявайки и разпределяйки 7 милиарда лева към здравните заведения, ще се вземе от нормално болшинство в пленарната зала.

Юрист против медик  - по този начин наподобява надпреварата за началник на Националната здравноосигурителна каса. Проф. Жени Стайкова и Иванка Динева бяха изслушани в четвърнък в парламентарната здравна комисия, където показаха целите си.

Стойността на клиничните пътеки в опазването на здравето да се дефинира от резултата от лекуването , а не от включените в тях действия - за подобен механизъм се разгласи проф. Жени Стайкова.

Ако бъде определена за шеф на Здравната каса,тя ще упорства за законодателни промени, с които да се обърне структурата на разноските на публичния фонд - към понижаване на разноските за болнична помощ и увеличение на тези за профилактика и действия отвън лечебните заведения до средноевропейските им стойности. Кандидатът на Българска социалистическа партия е срещу премахването на клиничните пътеки, само че за смяна на метода за остойностяване. " Тъй като този вложен финансов запас би трябвало да корелира с резултата от лекуването, а не с медицинските действия ".

Другият претендент Иванка Динева, която е някогашни шеф на столичната Здравна каса, показа като собствен приоритет основаването на приемна за пациенти , в която да се вземат решение проблеми, свързани с лекуването им.

Тя показа и седем краткосрочни цели. Сред тях - довеждане докрай на договарянията със съсловните организации, обезпечаване на мира за лекарите и медицинските заведения, както и приближаване на здравния фонд до пациента.

" Аз мога да поема ангажименнт пред вас, че персонално ще реализирам срещи с пациентите, когато те не могат да решат проблемите си със чиновниците ".

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР