Две реки в Смолянско "побеляха". След сигнал екип на РИОСВ-

...
Две реки в Смолянско "побеляха". След сигнал екип на РИОСВ-
Коментари Харесай

Реки в Смолянско ”побеляха” заради фабрика

Две реки в Смолянско "побеляха ". След сигнал екип на РИОСВ- Смолян откри замърсяване реките Голяма и Върбица.
Това установи екип на място с представители и на Басейновата дирекция „ Източнобеломорски регион “ и Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда.

Източникът на замърсяването е хвостохранилещето към Ермореченската обогатителна фабрика. След интензивните превалявания, доста е нараснал дебита на р. Ерма, преминаваща през хвостохранилището и вливаща се в р. Голяма. В резултат на това, се отмиват насъбраните в опашката на оборудването отсрочения от хвостов пясък, оповестиха от РИОСВ-Смолян.

Екоинспекторите са изискали мнение на надзорният екип на обекта, включващо предложение на незабавни ограничения за преустановането на изнасянето на хвостов пясък при спешни обстановки.

Операторът е длъжен да следи употребата на хвостохранилището, както и да прави всекидневен мониторинг на отпадъчните води, напомнят от екоинспекцията.

Взети са водни проби на изхода на хвостохранилището, където е заустването на отпадъчните води в р. Голяма. След разбор на пробите ще бъде преценено каква административно-наказателна мярка да се приложи за позволено замърсяване.

През март т. година река Голяма пък "почерня " от хвостохранилището към Ермореченската обогатителна фабрика. Установено бе, че след интензивните превалявания и разтопяването на ледената повърхнина на езерото на хвостохранилището към Ермореченската обогатителна фабрика водното количество е нараснало. В резултат се отмиват насъбрани по крайбрежията на оборудването отсрочения от хвостов пясък.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР