Две приличащи си сделки, вълнуват обществеността в момента в България

...
Две приличащи си сделки, вълнуват обществеността в момента в България
Коментари Харесай

Може ли и във Великобритания да има Гинка?

Две наподобяващи си покупко-продажби, вълнуват обществеността сега в България и Англия.

У нас никому незнайната а Гинка Върбакова от Пазарджик е решила с компанията си „ Инерком България “ да закупи конгломерата от компании на чешката ЧЕЗ- "ЧЕЗ електроразпределение България ", "ЧЕЗ електро ", "ЧЕЗ трейд " и дребни ВЕИ активи - видинския слънчев парк "Фри енерджи проджект Орешец " и незавършената централа на биомаса в Смолянско. Интерком е дребна компания, с никакъв опит в енергетиката, компания с 50 000 лева капитал, притежаваща три неголеми слънчеви парка, със скромни активи. Предложила е да заплати над 300 млн. евро, някаква банка щяла да я кредитира.

Ако Гинка купуваше някакъв супермаркет в Пазарджик, никой нямаше да и обърне внимание, само че тук тя желае да придобие обект, засягаш националната сигурност на страната, тъй като ЧЕЗ държи енерго разпределението на съвсем една трета от страната и всеки срив в системата може да донесе и срив в стопанската система.

Затова и пораждат следните въпроси:

- Коя банка би дала заем на Гинка Върбакова, която има проблеми с обслужването на банковите заеми на компаниите си, висящи задължения към Национална агенция за приходите и против която и брачният партньор и има три изпълнителни каузи?

И в случай че Гинка извади някакъв кредитодател, няма ли това да значи, че тя е употребена за фасада, зад която стои различен неразбираем покупател?

Или както запита Мартин Владимиров,енергиен специалист от Центъра за проучване на демокрацията "Въпросът е дали имаме действителна визия кой стои зад тези средства и какъв ще е резултатът върху пазара”?

- Как се е стигнало до там ЧЕЗ да избере тъкмо Гинкиния „ Интерком България “ сред пет претендента? От чешката „ Energo-Pro”,която е била един от претендентите, обявиха, че “целият развой по тържната процедура на българските активи е непрозрачен”. Намекът с една дума е, че договорката мирише на спекулация.

- Как ще ръководи Гинка активността на конгломерата от фирмите на ЧЕЗ в България, без да има никакъв опит в тази област? „ Не мога да си показва по какъв начин една компания от Пазарджик с 90 000 лв. активи и 11 000 лв. загуба за предходната година, ще купи най-голямото ЕРП в България”, съобщи Делян Добрев, ръководител на Комисията по енергетика, и изрази безпокойствие за това „ до каква степен този нов покупател, в случай че се стигне до прекачване активите на ЧЕЗ на тази компания, ще има потенциал да ръководи бизнеса ".

За Гинка Върбакова се знае че е близка до министърът на енергетиката Теменужка Попова. Дали това е повлияло за уреждането на договорката е въпрос, който мнозина си задават, само че Петкова към този момент даде изказване, че нямала предварителна информация за договорката, и че защото тя била осъществена според чешките закони, българското държавно управление не можело да има никакво отношение към този развой.

Премиерът Борисов отбрани Петкова, като сподели че тя е почтен човек и, съобщи, че „ нито енергийният министър, нито аз можем да повлияем на сходна договорка. Сделка сред частни компании в Чехия, ние нямаме по какъв начин да направляваме и да попречим “.

Но даде предписание на ДАНС, КФН и Национална агенция за приходите да създадат инспекция на договорката. И съобщи, може би малко преждевременно, преди да са завършили тези инспекции, че няма учредения договорката за ЧЕЗ да се счита за съмнителна.

Но какво тъкмо ще и ревизират тези инстанции на тази договорка? Чешката компания и Гинка ще им покажат контракта, напълно легален съгласно "чешкото законодателство “, детайлности може и да откажат да им дадат, "търговска загадка " и така нататък, пък и нали както и вицепремиерът Валери Симеонов и той сподели, че "не може страната да се меси в такива частни покупко-продажби ".

И в случай че признаят, че договорката е законна, а по-късно се окаже, че Гинка е осигурила отнякъде желаната сума от над 300 млн. евро какво става тогава?

Кой ще и попречи да стане притежател на ЧЕЗ?

А ето какво става във Англия.

В тази страна, основаната преди 250 години компания GKN (Guest, Keen and Nettlefolds) - “Джей Кей Ен “ е огромен производител на части за коли, пътнически и военни самолети за Англия, Съединени американски щати и Европа.

Но тя изпитва краткотрайни усложнения и цените на акциите и са спаднали доста. Така тя внезапно става обект на апетити от страна на друга компания Melrose- „ Мелроуз “, която се пробва да изкупи контролния пакет от акции на „ Джей Кей Ен “, като предлага преференциални, над пазарни цени на притежателите на акции.

Съвършено законна комерсиална процедура.

Но обществеността е разтревожена. „ Мелроуз “ е известна, като “predatory company”- компания див звяр, която закупува закъсали компании, само че не ги развива, а ги разпарчельосва, разпродава активите им и ги изоставя като празни черупки след няколко години.

Но “Джей Кей Ен “ е основна компания за английската стопанска система, обект на национална сигурност. В пресата се подвига звук, угриженост изрази министърът на защитата Гавин Уилямсон, а Рашел Рийвс, която е министър в сянка на стопанската система, енергетиката и бизнес тактиката се обърна с апел към настоящият министър отговаряящ за това министерство Грег Кларк с въпрос, ще употребява ли държавното управление си правото си да блокира договорката.

Тереза Мей от своя страна съобщи, че тя персонално ще блокира договорката, в случай че това дава отговор на националния интерес. Решението ще бъде взето след 6 март, когато ще има чуване в Комитета по въпросите на бизнеса на Народното събрание.

Оказва се, че страната, която преди епохи е измислила капитализма, се е постарала да му тури намордник, във връзка с бизнес покупко-продажби, засягащи националната сигурност. За тази цел е признато надлежно законодателство, което дава права на държавното управление да се интервенция, когато се наляга и да спирла такива покупко-продажби.

Какво ще излезе от тази, както вестник „ Сега “ я назова „ воняща договорка “ за покупка от Гинка на ЧЕЗ следва да забележим. Но нещата в страната няма да се оправят, до момента в който и у нас, както е станало в развитите буржоазен страни по света, не се наложи разбирането, че на капитализмът и обособеният капиталист е присъща лакомия, моралът и грижата за публичния интерес и в тази ситуация за националната сигурност отстъпват пред стремежът към обогатяване, и, по тази причина страната би трябвало да упражнява надзор и да се намесва, когато ползите на обществото го постановат.

Коментар на Антон Гицов
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР