Две причини за неразбирателствата между политическите формации в 48-ия парламент

...
Две причини за неразбирателствата между политическите формации в 48-ия парламент
Коментари Харесай

Халил Летифов: Готови сме на компромиси

Две аргументи за неразбирателствата сред политическите обединения в 48-ия парламент за съставянето на кабинет очерта зам.-председателят на Движение за права и свободи и на ПГ на Движението Халил Летифов в изявление за Българска национална телевизия.

„ За страдание не са една и две политическите партии в Народно събрание, за които изборната реторика продължава. Има някакъв безумен боязън от самата власт, от самия разговор и от това да се вземат решение проблемите “, уточни Летифов.

 „ Това държание вид „ ние сме в акция “ минира нежния разговор в това Народно събрание “, сподели още Летифов и уточни като такива обединения Демократична България и Политическа партия.

Зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи посочи сериозното състояние в страната в резултат на Ковид-кризата, ръководството на четворната коалиция и следствията от войната против Украйна.

„ Именно това кара политическите сили да се опасяват от властта, но това значи, че се опасяват да поемат отговорността за справяне с рецесията “, акцентира зам.-председателят на Движение за права и свободи. И уточни дефицитът от 1 милиарда лева единствено за октомври, което значи, че ще бъде 11 милиарда лева на годишна база.

„ Въпреки това би трябвало да се вземат способени експертни решения, които ще бъдат с много отрицателен заряд, само че да се премине през тази тежка икономическа рецесия “, настоя Летифов.

Зам.-председателят на Движение за права и свободи бе безапелационен, че първо би трябвало да се реши политическата рецесия. „ Усиленият отрицателен резултат от икономическите рецесии е в резултат на тежката политическа рецесия в последните 2 години. За страдание няма схващане, че политическата рецесия повлича след себе си още доста, по-тежки спешни процеси. Няма предпочитание тя да се реши в границите на разговора “, проучва депутатът.

И още веднъж акцентира, че единствената позиция, която Движение за права и свободи ще отстоява безкомпромисно е евроатлантическата ориентировка на България. „ Движение за права и свободи няма да отстъпи от евроатлантическите полезности. Ние ще участваме в диалози по всички тематики, подготвени сме да създадем взаимни отстъпки по безусловно всички тематики като се изключи евроатлантическата ориентировка на страната “, съобщи Летифов.

Министерските и други постове не могат да бъдат препъникамък във водените диалози за държавно управление. Бих споделил, че сходно държание е политическо закононарушение. Важното е диалогът да стартира, безапелационен бе Летифов.

„ Ние ще участваме в диалози с първия, втория, третия мандат, който и да е той определен от президента “, посочи той. И акцентира, че Движение за права и свободи ще взе участие в кардинални диалози, без априори да споделя кой ще бъде подсилен. Но без да е поискана поддръжката ни е несериозно да я даваме, акцентира още Летифов.

Той поздрави президентската институция за метода, който ползва сега и го дефинира като „ метод на схващане на тежката политическа рецесия “.

Летифов изрази съжалението си, че в диалозите някои партии към момента виждат следващите червени линии. „ Те се употребяват за опрощение за личната неплатежоспособност или отвращение да се взе участие в диалог, от който да излезе някаква структура, от която да се получи и държавно управление “, разяснява депутатът.

По мотив на опцията Румен Радев да връчи третия мандат на Движение за права и свободи, както стана при съставянето на кабинета на Тройната коалиция, Летифов разяснява: „ Тежки политически рецесии обратно във времето в действителност са се решавали с мандат на Движение за права и свободи, с третия мандат. В този смисъл ни е не бягаме от нашата отговорност “. Но посочи, че няма по какъв начин да знаят коя политическа мощ ще уточни президентът за притежател на третия мандат. „ Но в случай че той реши, че ще връчи третия мандат на Движение за права и свободи, вярвайте, че ще поставим всички старания и ще подходим напълно отговорно да възстановим разговора в границите на 48-ия парламент и да излъчим едно постоянно държавно управление “.

Летифов отхвърли опцията да се гледа на връщането на хартиената бюлетина като на компромис. „ Не би трябвало да има компромис в доверието в изборния развой. А съмнение в изборния развой има. Ние би трябвало да върнем доверието на българските жители в изборния развой “. И съобщи, че не приема тази мантра против хартиените бюлетини. Уточни, че има задоволително образци за нарушаването на изборния развой и с машините.

Новият началник на парламентарната Комисия за младежта, децата и спорта акцентира, че тя е била авансово разпределена при Движение за права и свободи и за него е необяснима нервността, която се случи по-късно, защото те не са имали искания към никакви комисии и са изчакали тези, които не са били декларирани от никой различен. „ В последна сметка би трябвало да има работещи комисии. Не са толкоз значими персоните и не разбирам този вид и персонални нападки, и държание “, разяснява зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР