Две предпазни маски, поставени една върху друга и плътно поставени

...
Две предпазни маски, поставени една върху друга и плътно поставени
Коментари Харесай

Две предпазни маски една върху друга значително ограничават Covid-19

Две защитни маски, сложени една върху друга и компактно сложени на лицето, обезпечават най-хубавата отбрана от респираторните капчици и пръски, посредством които се популяризира Covid-19, сочат данните от американско изследване, оповестено в профилираното издание " Американ джърнъл ъв инфекшън кънтрол ".

Поставянето на трислойна платнена маска върху здравна или на две медицински маски една върху друга блокират най-малко 85% от отделяните при кашляне пръски или към 91% от тези при издишване, демонстрират данните от изследването на откриватели от американския Национален институт за сигурност и здраве на работното място.

Плътното слагане на маските към лицето способства за блокирането на минимум 95% от пръските, отделяни при кашлица, и 99% - тези от издишване.

Данните са показани в миг, когато доста държавни и локални управляващи възвръщат условието за наложително носене на маски, защото броят на инфектираните с разновидността Омикрон на новия ковид пораства с доста бързи темпове.

В изследването на американските учени са взели участие доброволци и специфични манекени, с цел да се направи оценка на успеваемостта на многочислените типове защитни маски, комбинации и модификации.

Специалистите вършат разнообразни опити, като симулират кашлица и издишване, а по-късно мерят равнището на успеваемост на маските за блокиране на респираторни аерозоли. Така откриват кои са най-ефективните комбинации от защитни маски за лице и предлагат те да се употребяват от здравни служащи, пациенти и обществеността, с цел да се ограничи разпространяването на инфекцията.

" Ефективността на защитните маските за лице, несъмнено, зависи от качеството на материала и способността му да филтрира аерозолите ", изяснява съавторът на проучването Франсоаз М. Блашер, биолог в Националния институт за сигурност и здраве при работа. Според нея е значимо и какъв брой добре маската пасва на лицето на потребителя си.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР