Две парламентарни комисии - Комисия по външна политика и Комисия

...
Две парламентарни комисии - Комисия по външна политика и Комисия
Коментари Харесай

Ратификацията на договора с Македония влиза в две парламентарни комисии

Две парламентарни комисии - Комисия по външна политика и Комисия по европейските въпроси и надзор на европейските фондове, ще преглеждат в сряда, 17 януари, ратификацията на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Македония, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В ранния следобяд, в 14:30 часа, Комисията по външна политика, която е водеща, ще прегледа законопроекта за одобрение на Договора. Час по-късно, в Комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове ще се организира показване, разглеждане и приемане на Доклад по законопроект за одобрение на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Македония.

Законопроектът бе импортиран в българския парламент от Министерски съвет на 8 ноември 2017 година и разпределен за втората пленарна сесия.

В понеделник, с 61 гласа македонският Народното събрание ратифицира контракта, подписан от министър председателите на двете страни Зоран Заев и Бойко Борисов на 1 август 2017 година в Скопие.

Договорът подсигурява устойчивото създаване на другарски връзки сред България и Република Македония и е постоянна база за съдействие в района, учредено на европейските полезности, бе единомислещата оценка на Борисов и Заев, който разговаряха по телефона след ратификацията от страна на македонския парламент.

Ратификацията на Договора от страна на македонския парламент е естествено продължение на прагматичния разговор, който нашите две държавни управления започнаха още предходната година в Скопие с подписването на този контракт и на девет документа за съдействие в Струмица по време на взаимното съвещание на двете държавни управления, напомни Бойко Борисов.

Както сме заявявали неведнъж, европейското бъдеще на Република Македония е измежду главните цели в политиката на Република България и ще продължи да бъде подобен и след българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, сподели още Бойко Борисов.

Още в понеделник македонският външен министър Никола Димитров съобщи, че „ договорът пази нашите ползи и ползите на България ”. Той дефинира като прекрасен знак това, че договорът се ратифицира на днешния ден, на който през 1992 година България първа в света признава независимостта на Република Македония под нейното конституционно име.

Отзвукът след ратификацията в Скопие. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, президентът Румен Радев, външният министър Екатерина Захариева и Министерство на външните работи приветстваха одобряването.

Република България ще продължи да бъде дейна в поддръжката си за европейската интеграция на Република Македония. Това е стратегически избор на нашата страна, залегнал и в целите на българското Председателство на Съвета на Европейски Съюз. Договорът за другарство, добросъседство и съдействие с Република Македония е учреден на споделени европейски полезности, които вършат района по-единен и по-силен, обявиха от Министерство на външните работи.

Ратифицирането на документа е историческа стъпка, с която се удостоверява волята на нашите две страни да продължат напъните си за създаване на съвременни, добросъседски връзки, учредени на европейските полезности, отбелязва в писмо ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева до македонския си сътрудник Талат Джафери. Тя изрази своята убеденост, че договорът ще даде подтик за развиване на съдействието и другарството сред България и Македония във всички области.

Държавният глава също даде висока оценка: С това приключват процедурите и се открива пътят за влизането в действие на този най-съществен за двустранните връзки политически документ.

Договорът, който е резултат от дългогодишните старания на дипломати и държавници, отваря нова европейска страница в двустранните връзки. Влизането в действие на този интернационален акт идва в миг, в който България пое председателството на Съвета на Европейския съюз. Това има голямо значение за българо-македонските двустранни връзки и дава мощен сигнал за позитивните развития на Балканите, които приближават района към Европа, в подтекста на целите на българското председателство, сподели президентът Румен Радев.

Президентът прикани за прецизно осъществяване на изискванията, заложени в контракта, както и за стартирането на всички планове, които той ще направи вероятни, в името на благоденствието на жителите на двата близки народа. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР