Две от водещите компании за потребителски стоки в света -

...
Две от водещите компании за потребителски стоки в света -
Коментари Харесай

Хранителните гиганти очакват забавяне в ръста на цените

Две от водещите компании за потребителски артикули в света - Danone и Nestle, оповестиха, че ще забавят темповете на покачване на цените през 2024 година, откакто повишаването в последните две години накара консуматори да търсят по-евтини други възможности на съществени артикули, като кисело мляко и кафе.

От Danone, която има марки, като водите Evian и Badoit и киселото мляко Activia, обаче предизвестиха, че цените ще продължат да нарастват, изтъквайки като причина нуждата от компенсиране на разноските за труд и превоз.

Двете компании се причисляват към английския си съперник Unilever, която също съобщи през този месец, че растежът в цените ще стартира да се забавя.

Индустрията на пакетираните артикули тормози купувачите с по-високи цени от повече от две години, изтъквайки като аргументи нарастването на индустриалните разноски, които започнаха с пандемията от COVID-19 и се изостриха с съветската инвазия в Украйна.

Всичко - от слънчогледовото олио до товарните транспорти, нарастна, което се отрази на световните вериги на доставки, подклаждайки продължителната рецесия с разноските на живот.

" Не сме виждали сходен скок в инфлацията от 1973-1974 година, " съобщи основният изпълнителен шеф на Nestle Марк Шнайдер. Швейцарската компания е най-големият производител на пакетирани храни в света.

Инвеститори и анализатори показаха опасения, че фирмите подвигат цените прекомерно доста и предложиха да се концентрират повече върху маркетинга и нововъведенията, защото терзанията по отношение на разноските за живот оказват помощ на по-евтините лични марки на търговците на дребно да крадат пазарен дял.

По-високите цени оказаха своето въздействие върху способността на огромните марки да се конкурират, а основният изпълнителен шеф на Unilever Хайн Шумахер съобщи по-рано през месеца, че " конкурентоспособността на компанията остава разочароваща ".

През актуалното тримесечие обаче компаниите обявиха, че цените ще нарастват с доста по-бавни темпове през 2024 г.

От Nestle чакат по-малък органически напредък от към 4% през 2024 година и " умерено нарастване " на маржа на комерсиалната оперативна облага. Този марж беше 17.3% през 2023 година, нараствайки с 40 базисни пункта в непрекъсната валута.

Главният изпълнителен шеф на Danone Антоан дьо Сент-Африк беше по-премерен, като съобщи, че " живеем в свят на забавяща се инфлация ", само че все пак към момента има " волатилност ".

" Очакваме да имаме ценови съставен елемент в нашия напредък, който ще се разграничава по райони, " сподели Сент-Африк.

" Ще продължим да сме очевидци на инфлация през 2024 година Бих споделил, че тя ще се върне на естествени равнища, с което имам поради сред 2.5 и 3% ", съобщи по-рано през месеца Шумахер от Unilever.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР