Две от трите партии в коалицията Обединени патриоти - ВМРО

...
Две от трите партии в коалицията Обединени патриоти - ВМРО
Коментари Харесай

Валери Симеонов: ГЕРБ да реши кой да му бъде партньор, ако иска ДПС, да заповяда

Две от трите партии в обединението Обединени патриоти - Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ са на мнение, че решението за позволяването на финансиране на партиите от физически и юридически лица не би трябвало да продължава своя път към пленарна зала, сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия водачът на НФСБ Валери Симеонов. Според него то би трябвало да бъде " най-малкото отсрочено ", с цел да има консултация с всички политически сили.

За момента разрешаването на отворено финансиране на политическите обединения, в което влизат и дарения от бизнеса, е утвърдено от бюджетната комисия. Този вид са финансиране на партиите излезе на дневен ред, откакто на първо четене Народното събрание одобри план за смяна на държавния бюджет, който планува държавната дотация да бъда понижена от 11 лв. на 1 лев. Днес предлагането за лев дотация ще се гледа на второ четене.

Симеонов посочи, че ГЕРБ е нарушил съдружното съглашение и целите на ръководещата коалиция, и е влезнала в коалиране с Движение за права и свободи. " Нека ГЕРБ да реши кой желае да му бъде сътрудник в това ръководство. Ако желае Движение за права и свободи, да заповяда ", заключи Симеонов. Той упорства за незабавен съдружен съвет на ръководещата коалиция.

" Премахване на дотациите по отношение на партии в действителност трансформира системата тъкмо в някакъв американски модел, който в България ще бъде афганистански, а не американски. Какво съставлява американския модел? Финансиране, от което остават две партии ", е мнението на Валери Симеонов.

Той е на мнение, че цялата тази тематика е почнала с един анормален метод за правене на политика посредством страст и напук, което отивало на опозицията, само че не и на ръководеща партия, като ГЕРБ. Симеонов счита, че такова предложение ликвидира тотално многопартийната народна власт.

" Безспорно е правилно, че сегашната дотация е безпределно раздута, тя би трябвало да бъде понижена. Но ликвидирането на субсиидите води в действителност до очистване на опцията освен да съществуват дребните партии като нашата, като тези на сътрудниците, само че и навлизането на нови политически партии ", е неговото мнение.

За Симеонов този метод на водене на политика и популистки и " подмазване на простолюдието ", като наскърбява всички интелигентни хора в страната.

" Има модели в Европа, има модели на смесено финансиране. Трябва да се понижи дотацията, само че въпреки това би трябвало да се даде опция и за финансиране. Но не безкрайно. Този, който е на власт, в действителност той командва компаниите ", сподели още водачът на НФСБ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР