Две от три комисии в Столичния общински съвет (СОС) приеха

...
Две от три комисии в Столичния общински съвет (СОС) приеха
Коментари Харесай

Трима съветници прокараха новите директори на общинските дружества в София

Две от три комисии в Столичния общински съвет (СОС) одобриха небрежно и изненадващо решение за промяна на управленията на шест общински сдружения. Предложението идва от Карлос Контрера (ВМРО), Севделина Петрова и Красимир Гълъбов, които се отделиха от групата на „ Възраждане “.

Докладът планува промяна на мениджмънта на най-важните и ресурсни сдружения – „ Топлофикация София “, „ Център за градска подвижност “, „ Столичен автотранспорт “, „ Столичен електротранспорт “, „ Метрополитен “, „ Софинвест “. Нещо повече – препоръчани са съответни имена на хора, които да ги ръководят след промяната – до провеждането на нови състезания.

Припомняме, че ръководещата коалиция ПП-ДБ-СС също инициира промяна в сдруженията, само че тяхната концепция бе новите ръководители да се изберат с състезания, по нови правила, като не са предложили съответни имена и хора.

Именно имената, препоръчани от тримата едва известни общински съветници, провокираха двучасов спор на общо съвещание на три комисии – по превоз, по стопанска система (водеща), както и по инженерна инфраструктура.

В последна сметка въпросният отчет бе признат от комисиите по стопанска система и инженерна инфраструктура и бе отритнат само от комисията по превоз. Предстои да се гледа на съвещанието на СОС в четвъртък, само че защото ПП-ДБ-СС не могат да съберат болшинство, е доста евентуално предлагането на Контрера, Петрова и Гълъбов да бъде признато. 

ПП-ДБ-СС са на мнение, че отчетът е „ абсурден “ и че е квалифициран „ на мрачно, при подмолни партийни сделки “. Нещо повече – Борис Бонев (ПП-ДБ-СС) разяснява, че в действителност отчетът е оферта, която ГЕРБ и Българска социалистическа партия са били предложили още преди месеци, чиято цел била да се назначат управления до осъществяване на конкурс, а хората в тях да се избират на партиен принцип.

Почти всички политически групи обаче обявиха, че е нелогично да бъде заменен шефът на „ Метрополитен “ Стоян Братоев.

Махате Стоян Братоев. Защо? Човекът, който усвои 3.5 милиарда лв. сполучливо. Това са хора, които са ви подадени, и договорката е била момчето за мръсни поръчки (Карлос Контрета – бел. ред.) и новите му другари да внесат отчета на ГЕРБ и Българска социалистическа партия, против което получавате един – двама индивида в тези Бордове “, разяснява Бонев.

След съвещанието „ Спаси София “ разгласява позиция на страницата си във Фейсбук, в която дефинират промяната на шефовете на общинските сдружения като „ атентат “, а препоръчаните нови имена – „ аватари “ на Българска социалистическа партия и ГЕРБ.

„ Предложени са анонимни хора, по-малко от 24 часа преди да бъдат гласувани, за които НИКОЙ не съумя да каже даже 1 дума, с цел да им отбрани кандидатурите ", пишат от Секретен сътрудник.

Те се хвърлят в отбрана персонално на Братоев.

След като им завоюва 5 избора за кмет, откакто го награждаваха с медал " Стара планина ", откакто този човек отдаде 40 години от живота си, с цел да имаме една от най-големите и добре функциониращи системи на метро в Европа, ГЕРБ отрязаха главата на Стоян Братоев, шефът на метрото ", пишат още от Секретен сътрудник.

По време на съвещанието на комисиите Бонев на няколко пъти зададе въпрос на какъв принцип са препоръчани имената в отчета, само че не получи отговор.

Самият Контрера упрекна ПП-ДБ-СС, че първи са почнали да подлагат на критика управленията на сдруженията. По думите му препоръчаните нови правила за състезанията са опит за напън и шантаж

Запазвате управленията на сдруженията, а в това време извадихте изказвания за недобри практики там “, съобщи той.

ГЕРБ и Българска социалистическа партия не се включиха в полемиките всъщност. Единствено Ваня Григорова (БСП) съобщи, че няма да гласоподава отчет, с който няма време да се запознае. По думите ѝ биографията на въпросните лица е към 120 страници.
Кои са предложенията за нови шефове?
В отчета на тримата общински съветници не се показват претекстовете и критериите за избор на тъкмо избраните хора.

Предложението е в ЦГМ да бъдат освободени Димитър Дилчев, Румяна Милова, Никола Рогачев, Иван Антонов и Розалина Георгиева като членове в Съвета, само че без да бъдат освободени от отговорност. На тях място се планува да бъдат назначени Румяна Милова, Александър Георгиев, Екатерина Стефанова, Петър Сеферов, Станимир Арабаджиев.

В „ Столичен автотранспорт “ се планува освобождение на Слав Монов, Любомир Ковачев, Йовелина Тихова, Илия Гътовски. Досегашният член Лъчезар Пеков ще резервира мястото си. На местата на освободените се предлага да бъдат назначени Антония Иванова, Галина Бонева, Боян Стефанов и Стилян Монолов.

В „ Столичен електротранспорт “ се освобождават Евгений Ганчев, Десислава Пачева – Чомпалова, Кирил Георгиев, Елена Симеонова и Веселин Порязов. Мястото си обаче ще резервира Евгенийй Ганчев, като се планува да бъдат назначени още Георги Аврамов, Димитър Владимиров, Кирил Георгиев и Петко Златев.

В „ Метрополитен “ предлагането е да бъдат освободени Стоян Братоев, Тодор Модев, Лидия Коцева – Станкова, Фантина Рангелова и Красимир Савов. На тях място се планува да бъдат назначени Николай Найденов, Петко Петков, Десислава Димитрова – Асенова, Диляна Иванова, Константин Азов. Припомняме, че последният бе част от ръководството на БДЖ.

В „ Софинфест “ се освобождават Чавдар Гигов, Ралица Такева. На тяхно място ще влязат Деляна Панайотова, Камен Пчеларов. Досегашният член Никола Онов резервира мястото си.

В Надзорния съвет на „ Топлофикация “ е планувано мястото си да резервира Сашо Чакалски, само че да бъдат освободени Милена Ценова и Валентин Терзийски. Те ще бъдат заместени от Георги Балабанов и Миглена Иванова.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР