Какво се случва, когато газът се продава „на цена“? Френските шофьори спестяват стотинки

...
Две от най-големите вериги за търговия на дребно във Франция
Коментари Харесай

Две от най-големите вериги за търговия на дребно във Франция обявиха, че ще се откажат от всички печалби от продажбите на горива, поддавайки се на натиска на правителството да продават бензин и дизел на себестойност. Спестяванията за шофьорите на помпата? $1 до $2 на резервоар.

„От 29 септември 750-те бензиностанции на хипермаркети Leclerc ще продават бензин „на себестойност“ всеки ден. Това, разбира се, означава без печалба“, написа Мишел-Едуар Леклерк, президент на групата E. Leclerc, в X, бивш Twitter, във вторник.

Говорейки по телевизионния канал Franceinfo в сряда, Льоклер добави, че инициативата ще продължи до 31 декември.

Carrefour пое същия ангажимент във вторник, като каза на X, че горивото ще се продава „без марж“ във всичките й хипермаркети „всеки ден, от този петък до края на годината“.

Веригата супермаркети Casino също ще продава гориво на себестойност всеки уикенд през октомври и след това поне два пъти месечно до края на годината, каза говорител пред CNN в сряда.

 Френският министър на икономиката и финансите Бруно Льо Мер си тръгва след седмичното заседание на кабинета в президентския Елисейски дворец в Париж на 30 август 2023 г. (Снимка от Ludovic MARIN / AFP) (Снимка от LUDOVIC MARIN/AFP чрез Getty Images) Френският министър на икономиката и финансите Бруно Льо Мер си тръгва след седмичното заседание на кабинета в президентския Елисейски дворец в Париж на 30 август 2023 г. (Снимка от Ludovic MARIN / AFP) (Снимка от LUDOVIC MARIN/AFP чрез Getty Images) Лудовик Марин/АФП/Гети изображения

Френското правителство упражнява натиск върху бизнеса да намали цените на стоки от първа необходимост като храна и бензин, докато потребителите продължават да чувстват болката от повишената инфлация.

Президентът Еманюел Макрон каза в телевизионно интервю в неделя, че министър-председателят на страната ще се срещне с ръководители от търговци на дребно на горива тази седмица и ще ги „помоли да правят бизнес на цена“.

Льоклер отрече компанията му да се е поддала на правителствения натиск, заявявайки, че е предложила идеята на премиера.

„Предложихме да го правим не всеки уикенд, а всеки ден“, каза той.

С 60% дял супермаркетите доминират пазара за дистрибуция на горива във Франция. Ползата за шофьорите от последните ходове на търговците на дребно обаче вероятно ще бъде малка.

Маржът на печалбата на E. Leclerc от гориво е 2% до 3%, което означава, че потребителите ще спестят няколко цента на литър, или 1 или 2 евро на пълен резервоар с бензин или дизел, каза Леклерк.

„Това може да не ви звучи много, но обществеността прави всичко възможно за такива маржове“, каза той на интервюиращия, добавяйки, че данъците върху горивото представляват около 60% от цената на помпата.

Правенето на нулева или много малка печалба от продажбите на горива може да е нещо ново за френските търговци на дребно, но техните колеги в САЩ го правят от години.

Цените на бензина в клубовете за складове в САЩ могат да бъдат много по-ниски, отколкото в традиционните бензиностанции, а вериги като Costco, BJ’s Wholesale Club и Sam’s Club предлагат на членовете купони, които да използват в магазините си, когато заредят. Продажбите на бензин в складовите клубове са важна част от техния бизнес и привличат клиенти вътре.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР