Две от най-големите испански банки - CaixaBank и Banco Sabadell

...
Две от най-големите испански банки - CaixaBank и Banco Sabadell
Коментари Харесай

Две от най-големите испански банки смятат да напуснат Каталуния

Две от най-големите испански банки - CaixaBank и Banco Sabadell възнамеряват да изоставен Каталуния поради желанието на самостоятелната област да разгласи самостоятелност и да се отдели от Испания.

Кредитните институции, които имат централи в испанската провинция, считат да ги реалокират в други елементи на страната, с цел да запазят ликвидността си.

Управителният съвет на петата най-голяма банка в страната - Banco Sabadell (със седалище в едноименния град) се среща през днешния ден следобяд, с цел да утвърди проектите за деяние в изключителни обстановки, които включват пренасяне в Аликанте или Мадрид.

Базираната в Барселона CaixaBank, която е най-голямата в Каталуния и третата най-голяма в страната, пък обмисля краткотрайно да реалокира основния си офис на Балеарските острови. Оставайки в Испания, кредитните институции ще останат под шапката на Европейската централна банка.

И двете банки имат сериозен бизнес в самостоятелната провинция и бяха под съществено напрежение през последните дни. На фона на конституционната рецесия в Испания, те пробваха да успокоят клиентите си.

CaixaBank съобщи, че " единствената цел на предприятието е да пази когато и да е ползите на своите клиенти, акционери и чиновници, гарантиращи целостта на депозитите ".

" (Sabadell) разполага с механизмите и ще предприеме нужните ограничения, с цел да продължи да действа обикновено в еврозоната, като подсигурява ползите на своите акционери, клиенти и чиновници в какъвто и да е сюжет ", сподели ръководителят на борда Жозеп Олиу, представен от Reuters.

 Испания губи 20% от стопанската система си, в случай че Каталуния се отдели
Испания губи 20% от стопанската система си, в случай че Каталуния се отдели

Ще се оправи ли районът самичък по-добре?

Напрежението сред формалните управляващи в Мадрид и районното държавно управление в Барселона продължава да пораства. Въпреки острата рецензия от страна на испанското държавно управление и крал Фелипе, каталунската власт упорства, че ще разгласи самостоятелност още този уикенд или понеделник.

Това слага под риск кредитните институции, ситуирани в самостоятелната испанска провинция.

Цената на акциите на Banco Sabadell регистрира спад от към 10% по време на разтърсванията тази седмица, въпреки че тя се възвърне леко в четвъртък сутринта. Ценните бумаги на CaixaBank също са с към 7% по-евтини в този момент, в сравнение с преди референдума.

В изявление за Bloomberg испанският министър на стопанската система Луис де Гиндос увери, че банките са " много платежоспособни " и " мощни ". Министърът обаче отхвърли да каже дали са претърпели съществено приключване на депозити през тази седмица.

Според Де Гиндос банките са " изцяло подготвени да реалокират централите си в други райони на Испания ". Той обаче не има вяра, че Каталуния ще се отдели от Испания.

Банките надалеч не са единствените компании, които считат да изоставен самостоятелната област, при положение, че разгласи самостоятелност. Телекомуникационната компания Eurona разгласи, че при сходен сюжет ще реалокира офиса си от Барселона в Мадрид. Същото се закани и биотехническото дружество Oryzon. Решенията на двете компании доведоха до растеж на акциите им.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР