Две от най-големите икономики в рамките на ЕС - Германия

...
Две от най-големите икономики в рамките на ЕС - Германия
Коментари Харесай

Европейските топ икономики, които се захранваха с над 50% ВЕИ през 2023 г.

Две от най-големите стопански системи в границите на Европейски Съюз - Германия и Испания, към този момент се зареждат най-вече със " зелена " сила. Делът на ВЕИ в енергийния им микс за първи път надмина 50 на 100, оповестяват международните организации.

От енергийния регулатор в Берлин се похвалиха с растеж от 6,6% на силата от възобновими източници до рекордните 55%. Това е реализирано посредством разширението на потенциала, само че и благодарение на положителните атмосферни условия.
 Европейската страна, която генерира над 50% от силата си от възобновими източници още през 2023 година
Европейската страна, която генерира над 50% от силата си от възобновими източници още през 2023 година

От вносител страната се трансформира в чист експортьор

Офшорната вятърна сила е с дял от 31,1%, слънчевата - 12,1%, биомасата - 8,4%, а също така принос имат хидроенергията и други технологии, излиза наяве от данните на Bundesnetzagentur.

Целта на Германия е ВЕИ да е 80% от енергийния микс към 2030 година

С " исторически връх " се похвали и електроенергийният оператор на Испания. Според данните на Red Electrica Espanola (REE) през 2023 година производството на ток от ВЕИ е достигнало близо 135 000 GWh или 50,4% от общия енергиен микс - цели 8% повече спрямо 2022 ф.
 Има ли възможност за ограничение производството на ток от ВЕИ у нас?
Има ли възможност за ограничение производството на ток от ВЕИ у нас?

Необходимо е да се развиват планове за предпазване на електрическа енергия, счита шефът на ЕСО

Вятърната сила за втора поредна година е водеща с общо над 23% от цялата създадена в Испания електрическа енергия. На второ място са слънчевите съоръжения, а на трето - Водноелектрическа централа.

Испанското държавно управление се цели в 74% дял на ВЕИ.

За момента " първенец " на Европа във връзка с " зелената " сила е една от най-важните северни стопански системи - Швеция.

За енергийния микс на страната през 2023 година към момента няма публични данни, само че дори през по-неблагоприятната откъм климат 2022 година цели 66% от електрическата енергия на страната е идвала от ВЕИ. Става дума за композиция от Водноелектрическа централа, вятърни централи и биогорива.

На този декор, минимум " зелени " през 2022 година са били Ирландия, Малта, Белгия и Люксембург - с дял на ВЕИ в енергийния микс под 15 на 100.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР