Две офшорни фирми от Британските вирджински острови са станали собственост

...
Две офшорни фирми от Британските вирджински острови са станали собственост
Коментари Харесай

Майката на Пеевски също с тайни сметки в Швейцария


Две офшорни компании от Британските вирджински острови са станали благосъстоятелност на Ирена Кръстева през 2009 година. Тяхната регистрация е поръчана от швейцарска банка. Целта на интервенцията е да се отворят банкови сметки на името на юридическо лице, като по този начин се прикрива същинският им притежател – майката на някогашния народен представител и медиен магнат Делян Пеевски, предава профилираният уебсайт BIRD.

Двете компании са Hintas Holding&Finance S.A. и Sarit Partners Corp., които са регистрирани авансово от доставчика на офшорни услуги Triden Trust. Банката RBS Coutts в Zurich се обръща към Trident Trust на 9 април 2009 година, с цел да оформи тяхната благосъстоятелност на името на Ирена Ангелова Кръстева. Като цел на придобиването и на двете компании категорично е посочено: “За да държи сметка в RBS Coutts Bank Ltd., Zurich”. Trident Trust фактурира услугите си на банката 1700 $, а годишната поддръжка на регистрацията е 550 $.

В комплекта от документи има лист на записалите дялове от фирмите, като и за двете това е Ирена Ангелова Кръстева. Приложено е и копие от нейния паспорт, показват от BIRD. В Досиетата Пандора липсват данни за самите сметки и наличностите по тях. Но без подозрение става дума за финансова интервенция, която цели да се скрие действителният притежател на парите в Швейцария, считат от уеб страницата за проверяваща публицистика. Фактически банката се ангажира с целия развой на придобиване на офшорката, оформянето й на името на клиента като бенефициер и отварянето на сметка на името на непроследимата компания от БВО.

Този тип банкова услуга – сметка с офшорка, повдига доста въпроси за съгласуемост със законодателството против пране на пари, само че данните от Досиетата Пандора и по-рано от Панамските досиета сочат, че е бил всеобща процедура в Швейцария и в други данъчни убежища. RBS Coutts е швейцарско отделение на Royal Bank of Scotland, една от най-старите и уважавани финансови институции в света, която обслужва сметките на английската корона. Но точно швейцарския клон, оказващ услуги на състоятелни клиенти за “управление на богатството”, беше забъркан в кавги и разследван в Съединени американски щати и в Германия за пране на пари и подпомагане за отбягване на налози. През 2015 година RBS продаде Coutts на швейцарската банка Union Bancaire Privée.

От BIRD са изпратили въпроси до UBP и RBS дали сметките на тези компании са дейни и в коя банка са сега. Попитахме също дали тези компании и сметки са свързани с финансови интервенции на Делян Пеевски, който е глобен от американските управляващи за “значителна корупция”. Във въпросите посочихме също, че майката на Пеевски Ирена Кръстева е включена в българския лист “Магнитски”. От RBS са дали отговор, че не дават информация за свои клиенти. Пресслужбата на UBP пък дава отговор, че няма коментар за съответния случай, само че съблюдава прецизно всички регулаторни условия. Оттам прецизираха, че единствено част от потребителската база на Coutts International е добита при договорката, а не цялото потребителско портфолио на компанията. Но съответния въпрос дали сметките на офшорките на Кръстева сега се намират в UBP не беше получен отговор, пишат още от BIRD. Ирена Кръстева е известна като някогашна шефка на спортния тотализатор, която през 2007 година закупи пресгрупата на Петьо Блъсков с многомилионен заем от КТБ, а след това изкупи и други печатни медии, печатарският комплекс “Родина”, както и разпространителски компании. Придобивките се правят оценка на няколко десетки милиона лв..

Дълги години депутатът Делян Пеевски не фигурираше в собствеността на медиите, само че обществена загадка беше, че той персонално управлява наличието на вестниците, което имаше ясна публицистична линия да поддържа тези, които са на власт и да очерня лица от опозицията, цивилен деятели и сериозни публицисти, припомнят от изданието. Чак през 2014 година Пеевски заприказва за “медиите на моето семейство”, а година по-късно Ирена Кръстева му трансферира отчасти собствеността. След това Кръстева последователно се отдръпна от компаниите, а медийната империя на Делян Пеевски се разрасна с всекидневен надзор върху малкия екран Канал 3 и осведомителни уеб сайтове с жълтокафяво наличие. Резултат от това завладяване на медийната среда в България беше фрапантния спад на България в класациите за медийна независимост, като Пеевски беше категорично посочен от “Репортери без граници” като главен провинен за потъването. Преди година той се освободи от собствеността на медиите си при съмнителна договорка с United Group, която закупи Виваком, Нова Телевизия и неразбираемо за какво вестниците на Пеевски. В документите от Досиетата Пандора се откриват три компании свързани с Пеевски, които той като народен представител не е заявил. В изказване до медиите Пеевски отхвърли да има нередности, само че разкритията провокираха институционална реакция от Национална агенция за приходите и КПКОНПИ, които започнаха инспекции. Днес някогашният народен представител се яви на разпит в ДАНС и даде обещание на причакващите го публицисти да се появява по-често обществено, само че на излизане от организацията отхвърли да дава отговор на въпроси за офшорките си.

До момента Пеевски е проверяван неведнъж по разнообразни сигнали от прокуратурата, само че без никакви последици. През април 2021 година американската администрация вкара Пеевски в черен лист на глобени лица за присъединяване в корупционни схеми. Българските управляващи сътвориха обособен лист Магнитски, в който попаднаха съдружници и родственици на Пеевски, измежду които и Ирена Кръстева, само че не и неговия приближен юрист Александър Ангелов, който е получил от Пеевски собствеността върху офшорките. Бившият народен представител оспорва глобите, а партията Движение за права и свободи продължава да го пази обществено пред български и европейски институции, потвърждавайки, че няма доказателства той да е замесен в корупция. Международният консорциум на проверяващите публицисти ICIJ включи Делян Пеевски в листата от 300 авторитетни персони, осветени в Досиетата Пандора.

В профила му се показва, че той е олигарх, някогашен народен представител и медиен магнат, глобен от Съединени американски щати за корупция. Цитирано е следствието на Биволъ, съгласно което Пеевски е считан за забележимия знак и въплащението на “Дълбоката държава” в България, като фронтмен на някогашни офицери и сътрудници от Държавна сигурност, близки до партиите Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, които ръководят подмолно и управляват големи активи. Досиетата Пандора на ICIJ и сътрудници се базират на 11,9 милиона файла корпоративна, финансова и персонална информация за притежателите на офшорки, които са изтекли от въпросните брокери на секрети. В продължение на месеци над 600 публицисти от 117 страни проучваха тази информация, уличаваща международния хайлайф в укриване на активи.

Става дума за най-мащабното световно журналистическо следствие досега, настояват от BIRD. Публикациите в над 150 медии от целия свят започнаха на 3 октомври и разкриват секрети покупко-продажби и скрити активи на повече от 330 политици и високопоставени държавни чиновници, в това число 35 държавни водачи от повече от 90 страни и територии. Между актуалните и някогашни водачи осветени от следствието са Кралят на Йордания Абдула II, министър председателите на Кот д’Ивоар и Чехия, президентите на Украйна, Еквадор, Кения и Габон, доближени на президента Путин, някогашни президенти на Ел Салвадор, Панама, Парагвай и Хондурас, някогашният началник на МВФ Доминик Строс-Кан, някогашният английски министър председател Тони Блеър и доста други.

BIRD.BG е сътрудник на ICIJ в следствието и изследва информацията за близо 200 лица с българско поданство или живеещи в България, които се появяват в Досиетата Пандора. Сред тях има двама политици, единият от които Пеевски, едри финансисти, юристи, лица свързани с многомилионни лъжливи схеми, само че също и бизнесмени с постоянен бизнес и без забележими политически подкрепи, които са записали офшорни компании и са ги оповестили пред българските управляващи. В световен мащаб сумите укрити в офшорни дестинации, за които има данни в Досиетата Пандора, се правят оценка на няколко трилиона $. В българския сегмент са налични данни за огромно ощетяване на българските данъкоплатци с най-малко един милиард лв., показват още от медията.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР