Две новородени делфинчета са умрели във Варненския делфинариум след 2014

...
Две новородени делфинчета са умрели във Варненския делфинариум след 2014
Коментари Харесай

Сигнали за завишена смъртност във Варненския делфинариум, от там отричат

Две новородени делфинчета са умрели във Варненския делфинариум след 2014 година при неизяснени условия. Други две са били оповестени за мъртви при раждане. Това оповестява онлайн изданието „ Дневник “, което се базира на информация, получена тази година от източник, работещ в Делфинариума и поискал анонимност. Според него повода за гибелта на новородените са неприятни грижи, защото в дейния туристически интервал от юни до септември възрастните, включително и майките на делфинчетата, са принуждавани да вземат участие в до 4 спектакъла на ден, което не им разрешава да се грижат съответно за дребните си и това става причина за тяхната гибел в рамките единствено на няколко месеца. 
Кореспондентът на БНР във Варна потърси информация от Варненския делфинариум. От там оповестяват, че има 3 мъртвородени делфинчета и един умрял делфин от напреднала възраст. В никакъв случай не става дума за гибел заради неприятни грижи. Регионална инспекция за опазване на околната среда прецизно следи грижата за делфините, правят се регулярни инспекции. Пред „ Хоризонт “ Ивелин Симеонов – шеф на Варненския делфинариум, изясни:

„ Имаме 4 делфина, които са в доста положително положение. Във връзка с тази информация, предходната седмица имахме инспекция от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна, които прегледаха метода на развъждане, метода на поддържане на делфините, метода на работа с тях и откриха, че за делфините се поставят положителни и нужни грижи, които са според регламентите. Освен всичко, ние сме прочувствено свързани с животните. Освен нужното, поставяме и доста грижи, които идват от самите нас като хора. Водата на делфините регулярно се сменя, филтрира, вземат се проби. Храната също предстои на всекидневен надзор “.

Ивелин Симеонов уточни, че в дейния летен сезон делфините имат по най-много 4 представления дневно. Не може да се каже, че животните са изтощени, тъй като за тях това е игра – това не е по насила или свръхнатоварване, акцентира той. По думите му, към този момент Делфинариумът не възнамерява да търси нови делфини, тъй като разчитат на приръст от лично потомство. Симеонов сподели още, че сега доста интензивно се проектира, с цел да се направи оптимално бързо уголемение на Делфинариума. При всички случаи това ще стане след сезона, добави той.

На питане на „ Хоризонт до обед “ от Министерство на околната среда и водите оповестяват, че към тях досега не е постъпвала информация за смъртни случаи на делфини в Делфинариума във Варна. Във връзка с получения сигнал е изискана информация и е разпоредено да се извърши инспекция на Регионална инспекция за опазване на околната среда във Варна дружно с Областната дирекция по сигурност на храните за изясняване на посочените в сигнала условия на изискванията и метода на развъждане на животните. В случай на демонстрация на нечовешко отношение и свирепост към животните в Закона за отбрана на животните са планувани административно-наказателни разпореждания и насилствени административни ограничения, се показва в отговора до „ Хоризонт “.

В изявление за предаването „ Хоризонт до обед “ Атанас Русев от Гражданско съдружие „ Да запазим Корал “ съобщи, че въобще не е очаквал, че Регионална инспекция за опазване на околната среда ще каже нещо друго:

„ Аз знам какво ще покаже инспекцията – ще покаже, че в този Делфинариум е Раят на Земята. Дано да е по този начин! Лично не съм осведомен съответно с този случай. Разбрах за нея от публикацията в „ Дневник “. Човекът, написал публикацията, се свърза с специалист по делфините в Румъния, на който аз му дадох координатите. Експертът беше слисан от некомпетентността на тези отговори, които са получили от Делфинариума. Сигурен съм какво ще кажат институциите, Министерство на околната среда и водите, Регионална инспекция за опазване на околната среда – това те го вършат от години. Никой няма да каже, че е направил неточност. Това е трагичното. Моето мнение е, че там не би трябвало да се вършат инспекции от Регионална инспекция за опазване на околната среда, там би трябвало да се направи инспекция от полицията, ДАНС или някой различен, който в действителност да направи следствие “.
Всички гледни точки по тематиката можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР