Две новоизградени водноелектрически централи в Турция – Каракурт и Алпаслан

...
Две новоизградени водноелектрически централи в Турция – Каракурт и Алпаслан
Коментари Харесай

Заработиха две нови ВЕЦ на Енерго-Про в Турция

Две новоизградени водноелектрически централи в Турция – " Каракурт " и " Алпаслан 2 ", вкара в употреба чешката енергийна група " Енерго-Про " след сполучливи проби и получени позволения за работа.

Вложените над 800 млн. $ са най-голямата чешка инвестиция в хидроенергетиката от ноември 1989 година, оповестиха от компанията в понеделник.

Новият язовир с Водноелектрическа централа " Каракурт " с мощ 99.5 МВ се намира в басейна на река Арас. Първата турбина към този момент работи, другите два блока ще бъдат пуснати през ноември и декември. Водната повърхност на язовира ще бъде 14 кв. км, а язовирът със земно запълване с асфалтово ядро ще доближи височина 137 метра. За построяването на водоема са употребявани 6.4 милиона кубически метра изкопана канара, което съставлява 360 000 натоварени камиона. За асфалтовата вътрешност са отишли общо 30 500 кубически метра асфалтова примес.

Другият по-голям нов язовир е на река Мурат и построения на него Водноелектрическа централа " Алпаслан 2 " е с мощ 280 MВ. Монтиран е първият блок, а останалите три ще бъдат пуснати през декември и февруари. Водната повърхност на язовира е 55 кв. км. Строежът на язовира е почнал през септември 2018 година и е вървял непрекъснато, седем дни в седмицата с присъединяване на до 1900 служащи.

В момента водноелектрическите централи са най-важният източник на сила с ниски излъчвания и възобновими източници. Те доставят съвсем 17% от електричеството в света и към 70% от възобновимата електрическа енергия. " Енерго-Про " е най-голямата чешка компания, инвестираща в хидроенергия от повече от 25 години. След свързването на двете нови турски електроцентрали, компанията ще експлоатира общо 38 водноелектрически централи в 4 страни по света.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР