Две новини имаме от Европа вчера. България е първа в

...
Две новини имаме от Европа вчера. България е първа в
Коментари Харесай

Явор Божанков: Ние сме за орязване на правомощията на главния прокурор, който за пореден път се опита да изпере Борисов


" Две вести имаме от Европа през вчерашния ден. България е първа в индустриалното произвеждане с над 20% растеж. Понеже сме привикнали да виждаме България първа, само че в негативните ранглисти, си коства да отбележим това. По отношение на отчета от Брюксел за върховенството на закона, отрицателните констатации са предстоящи. " Това съобщи секретарят на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " Явор Божанков в предаването " Добро утро, Европа " по Euronews Bulgaria.

" Докладът ни споделя нещо, което ние доста добре знаем, само че към момента не намираме ресурса да го преодолеем - основният прокурор е безотговорен. За да получим средствата от Плана за възобновяване и резистентност, би трябвало да създадем промяна - ефикасна битка с корупцията, работещ антикорупционен орган и влезнали в действие присъди по високите етажи на властта ", добави той.

Депутатът от левицата уточни, че е трябвало още от първия ден на това държавно управление да се направи нов антикорупционен орган. " Ние сме подготвени с този законопроект, вкарахме го, само че сега не намираме поддръжка за него ", призна Божанков.

" Първият антикорупционен орган стана прочут с корупционен скандал с прословутите тераси. Очевидно е, че той не работи. Затова ние създадохме напълно нов, който е разграничен на две - едната комисия се бори единствено с корупцията, другата - с спора на ползи и нелегално добитото имущество. И най-важно - има проверяващи функционалности. Нещо, което в остарелия орган липсваше ", изясни Явор Божанков.

Той акцентира, че ръководещото болшинство среща голяма опозиция във връзка с този законопроект и позволи, че това е една от аргументите да падне държавното управление.

" Ние сме за изрично орязване на пълномощията на основния прокурор. Това е констатация, която идва от Европа, от зад океана, от неправителствения бранш, като цяло от всеки човек, който вижда, че против корупцията няма по какъв начин да се борим, в случай че нямаме ефикасни институции, а в лицето на основния прокурор още веднъж имаме вест - той за следващ път се опита да " изпере " Борисов с някаква петорна експертиза, която оневинява някогашния министър председател във връзка с кюлчетата и пачките ", сподели още Явор Божанков.

" Цветелина Пенкова доста ясно изложи събитията и хронологията и като евродепутат възрази против привличането на европейски институции в тази местна самодейност на прокуратурата в България ", обърна внимание националният представител от Българска социалистическа партия, като напомни, че разбор на тези фотоси към този момент е изработен, който е удостоверил, че са достоверни, както и че преди е имало записи на някогашния министър председател, чиято достоверност е била доказана от самостоятелни интернационалните лаборатории. " Някак си прокуратурата тогава не откри съображение да проверява ", разяснява той.

Божанков уточни, че сега няма ефикасен механизъм основният прокурор да се проверява и посочи, че и в тази посока ръководещото болшинство е направило предложние той да се проверява и да носи отговорност по избран механизъм и от арбитър, който е назависим от него.

" Българска социалистическа партия има един главен капитал и това е положителното си отношение към всеки един от своите сътрудници. Ние не сме влизали в нито един скандал. Имаме непокътнат разговор с всички и бихме го употребявали, в случай че получим мандата. Но по-важно е с кого не бихме говорили - това са ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ", защото те са част от казуса и не може да са част от решението ", сподели Явор Божанков по отношение на възможните договаряния за нов кабинет, в случай че левицата получи третия мандат от президента.

" Всички ние би трябвало да се стремим да решим проблемите, които бяха позволени в първия кабинет. Имахме една добра стратегия, едно детайлно съдружно съглашение, само че то не беше обвързано с съответни периоди. Това беше преодоляно в този момент при договарянията за първия мандат и то би трябвало да остане като принцип. Ние също ще държим на обществената политика и стопанската система. Повишаването на приходите на жителите остава наша съществена политика ", означи още той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР