Две нови защитени зони в Рила ще бъдат установени, след

...
Две нови защитени зони в Рила ще бъдат установени, след
Коментари Харесай

Две нови защитени зони по Натура 2000 обявени в Рила

Две нови предпазени зони в Рила ще бъдат открити, откакто държавното управление одобри решение за това.

 © БГНЕС
Зоните се намират в периферията на Национален парк " Рила ". Защитена зона “Рила буфер ” е с повърхност към 380 км2 е по Директивата за птиците, а предпазена зона „ Ниска Рила “ е ситуирана на към 370 км2 и е по Директивата за местообитанията. Двете зони се припокриват като територия.

Решението е резултат на 12-годишна битка на българското общество за запазване на горите и реките на Рила, обявиха от Коалиция „ За да остане природа в България ”.

Още през 2007 година Българско сдружение за отбрана на птиците подава сигнал за непълнота на мрежата от предпазени зони за птиците, заради недеклариране на 26 орнитологично значими места за предпазени зони от " Натура 2000 ".

През 2017 година Европейската комисия отнесе случая в Европейския съд, който осъди България да разгласи предпазената зона за птиците.

" С оповестяването на зоните се прави огромна крачка напред за опазване на Рила планина, нейните гори и неповторим скотски свят ", обявиха от Коалиция „ За да остане природа в България ”.

Със зона „ Рила-буфер “ 100% от орнитологично значимите места в България са включени в " Натура 2000 ", с което страната извършва като уговорките си по европейската Директива за птиците.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР